Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Güncel Sağlık

Dukan Protein Diyeti Nasıl Yapılır?

Konu diyet olunca birçok kişi kısa yoldan kalıcı şekilde kilo vermek ister. Diyet araştırmalarına girilince karşımıza çıkan en popüler diyetlerden biri ise dukan diyetidir. Özellikle et yemeyi seven kişilerin vazgeçilmezi olan bu diyette kısa zamanda kalıcı kilolar verilebilir.

 

Dukan diyeti, Fransız beslenme uzmanı Dr. Pierre Dukan tarafından geliştirilen protein ağırlıklı diyet türüdür. Aşamalar doğru uygulandığında sağlıklı ve kalıcı kilo verilebilir. Dukan diyetinde protein ve yağ ağırlıklı beslenilir. Vücudun proteini yakmak için harcadığı kalori miktarı artar ve kiloda hızlı bir düşüş gözlemlenir.

 

Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?

 

Dört aşamadan oluşan diyetin aşamaları dikkatli ve sırasıyla yapılmalıdır. Kırmızı ve beyaz et başta olmak üzere balık, sebze, süt ve süt ürünleri tüketilmelidir.

 

Dukan Diyeti Aşamaları Nelerdir?

 

Atak, seyir, güçlendirme ve koruma aşamalarından oluşan dukan diyetinde her aşamada tüketilmesi gereken besinler farklılık gösterebilir.

 

Atak Evresinde Neler Tüketilmeli?

 

Atak evresi ortalama beş gün sürer ve en hızlı kilo kaybı bu evrede gözlemlenir. Atak evresinde tüketilen besinler saf protein grubuna giren kırmızı et, beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, süt ve süt ürünleridir.

 

Alternatif Proteinlerin Dahil Olduğu Seyir Evresi

 

Seyir evresinin süresi yaklaşık olarak verilen kilo başına bir hafta olarak ayarlanır. Bu evrede saf proteinlerin yanında sebzeler de diyete dahil olur. Tüm sebzeler günün herhangi bir saatinde istenilen miktarda ve yine isteğe bağlı olarak çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilir. Seyir evresi, istenilen kiloya ulaşılana kadar ara vermeden devam etmelidir.

 

Güçlendirme Evresi

 

Güçlendirme evresinin süresi verilen kilo başına on gün olacak şekilde ayarlanabilir. Güçlendirme evresi diğer evrelerden farklı olarak biraz daha kısıtlayıcı bir evredir. Hızlı ve kalıcı şekilde kilo vererek hareketlenen metabolizmayı kendine getirmeyi ve sağlık problemlerine yol açmadan risksiz bir şekilde beklemeyi hedef alan bu evrede günde iki dilim ekmek, bir porsiyon meyve ve peynir, haftada iki porsiyon karbonhidrat ve özellikle haftada iki kez ödül yemeği, güçlendirme evresine dahil edilmiştir.

 

Uzun Süreli Koruma Evresi

 

Hedeflenen kiloya ulaşıldığında tekrar kilo almamak adına koruma evresine geçilir. Koruma evresine geçmiş kişiye üç temel önlem alması önerilir; haftada bir gün saf protein diyeti yapması, vücudu temel egzersizlerden mahrum bırakmaması (merdiven kullanmak, hafif tempolu yürüyüşler yapmak) ve günde üç yemek kaşığı yulaf kepeği ya da yulaf ezmesi tüketmek.

 

Pierre Dukan insanı etobur bir avcı olarak tanımlar ve doğasına en uygun şekilde proteinlerden beslenmeyi esas alır. Tüm bunların yanında günde en az 1.5 litre su tüketilmesi gerekir.

Dukan diyeti yüksek oranda protein içeren bir diyet olduğu için ürik asit gibi atık üretimi fazla olan gıdalardan oluşur. Bu sebeple bazı uzmanlar atıkların böbreklerde birikme yapabileceğini savunup dukan diyetini eleştirmektedir.