Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Anne - Çocuk

8 Yaş Çocuğu Nasıl Eğitilir

Çocuğu olan herkes onu en güzel şekilde yetiştirip, ahlakını, becerilerini, zekasını ve çalışmasını en üst düzeyde desteklemek ister. Bu durum, bazen ebeveynlerde hata yapmaya neden olabilir. Her çocuğun yaşı ve şartlarına göre özellikleri, yetenekleri ve karakteri farklıdır.

 

8 Yaş Çocukları Gelişimi

 

Bu yaşlardaki çocukların kendini tanımaya çalışma çabası vardır. Sosyal iletişim ve becerileri üst düzeydedir. Varlıkların hacim ve kütlelerini, zaman, mekan ve sayıları kavrayabilirler. Duyduklarını hemen kapar ve kaydederler. Fikir alış verişi yapabilirler ve tartışmayı severler. Karmaşık cümleler kurabilir, olaylara farklı bakış açısı katabilirler. Yaklaşık üç bin kelimelik hazneleri vardır. Fiziksel gelişimleri daha yavaştır. Büyüme genellikle kollarda ve bacaklarda olur. Bedenler enerjileri üst düzeydedir. Son derece meraklıdırlar.

 

8 – 9 Yaş çocuklarına nasıl davranılması?

 

Şart sunmadan sevmeyi ve sevgisini ifade etmeyi öğrenmesi gerekir. Koşullu sevgi göstermek çocuğu incitir. Onu şartlar ne olursa olsun sevdiğinizi belli etmeniz gerekir. Sarılmak için sebebe ihtiyaç duymayın mesela, sebepsiz yere ihtiyaç duymadan içinizden geldiği zaman eksik etmeyin sevginizi. Bu çocuğa özgüven verir ve karakterinin şekillenmesinde olumlu rol oynar. Bu yaşlarda merak seviyesi sizi bazen bunaltabilir ama sabırlı olmak, sorularına yaşına uygun cevap vermek gerekir. Merak duygusunu bastırmamalıdır. Fırsatları değerlendirmek gerekir. Eğer yeteneği varsa ya da iyi bildiği bir konu varsa bunu değerlendirip geliştirmek için çaba sarf edilmeli. Yetenekleri geliştirilmezse ileride körelir. Bazı şeyleri yapmaya teşvik etmek iyidir. Mesela ufak tefek eşleri, yumurta pişirmesine izin vermek, vida sıkmasın yardım etmek, istiyorsa çiçek dikmesine destek olmak gibi.

 

Oyun Oynamak

 

Çocuklar için oyun oynamak hayat demektir, iletişim kurmayı, sosyalleşmeyi, güzel ahlakı oyun oynayarak öğrenirler. Siz de çocuğunuzla oyun oynayın ve öğretmek istediklerinizi oyun oynayarak öğretin. Özgürlüğüne engel olmayın. Şımartmayacak şekilde istediği şeyleri yapmasına izin verin. Baba ve anne çocuk gelişimi, iletişimi açısından kendine güvenmek ve utangaç olmamak için bazı aktiviteler yapmasına müsaade etmek gerekir. Tüm bunlarla birlikte en önemli olan şey, mutlu olmayı öğretmektir. Mutluluğu para da ya da sınav geçmekle değil de bir parça simitle ya da bir gülümseme ile de mutlu olunacağını bilmesi, hırs sahibi olmasını ve her başarısızlığın mutsuz olmasını kendinden nefret etmesini önler.