Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Dünya Moda

Moda Sektöründe Çığır Açan Adım 15 Dakikada Geri Dönüşüm Mümkün

Bilim insanları, kıyafetlerdeki farklı malzemeleri 15 dakika içerisinde ayırıp çözebilecek ve tekrar kullanılabilir hale getirebilecek yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yenilik, moda sektöründe büyük bir değişimin kapısını aralayabilir. Araştırmacılar, çözülen liflerin yeni giysilerde kullanılabileceğini ve bu malzemelerin emniyet kemeri ve hava yastığı gibi farklı ürünlerde de değerlendirilebileceğini belirtiyor.

Moda Sektöründe Geri Dönüşüm

Her gün değişen moda trendleri, kıyafetlerin kısa sürelerde kullanılıp atılmasına neden olarak çevreye ciddi zararlar veriyor. Her yıl üretilen tekstil ürünlerinin yüzde 85’inin çöpe gittiği tahmin ediliyor. Moda sektörünün yarattığı çevre kirliliğine engel olmak için araştırmacılar yeni geri dönüşüm teknikleri arıyor.

Geri Dönüşüm Sürecinin Zorlukları

Giysilerin birden fazla materyal kullanılarak üretilmesi, ayrıştırma ve dönüştürme sürecini zorlaştırıyor. Farklı maddeler birbirine karıştıktan sonra geri dönüştürülmek için ayrılmaları gerekiyor. “Science Advances” dergisinde yayımlanan bir çalışmada, bu ayırma işlemini çok hızlı yapabilen yeni bir yöntem ortaya atıldı.

Yeni Yöntem: Kimyasal Çözücü ve Mikrodalga

Araştırmacılar, farklı malzemeleri bir arada tutan bağları kırmak için kimyasal bir çözücü kullandı. Çinko oksit ile hızlandırılan kırılma sürecinin ardından kumaş mikrodalga fırına atıldı. Bu sayede bilim insanları, polyester, naylon ve likra karışımını moleküllerine kadar çözmeyi başardı. Böyle bir yaklaşım kullanarak, tekstilleri 15 dakika kadar kısa bir sürede parçalayabileceklerini buldular.

Geri Dönüşümde Yeni Bir Dönem

Bu tarz malzemeler tekrar giysi olarak dönüştürülebileceği gibi, emniyet kemeri ve hava yastığı gibi farklı ürünlerde de kullanılabilir. Ekip, yeni tekniğin ekonomik açıdan da elverişli olduğunu söylüyor. Ancak, yöntemin etkin şekilde sektörde uygulanabilmesi için en az 10 yıl daha gerekli.

Moda Sektörünün Karbon Salınımı

Hızlı moda akımının da katkısıyla moda sektörü, küresel karbon salımının yüzde 10’undan sorumlu. Yeni model kıyafetlerin çok hızlı ve ucuza üretildiği bu dönemde, moda sektörünün sürdürülebilirlik çabaları büyük önem taşıyor. Yeni geri dönüşüm yöntemi, bu çabalara önemli bir katkı sağlayabilir.