Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Politika

Özgür Özel: CHP’nin Vazgeçilmezi Parlamenter Sistemdir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Meclis’teki grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

15 Temmuz Darbe Girişimi

Özel, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Türkiye’nin iktidarıyla ve muhalefetiyle doğru bir tutum sergilediğini belirterek, CHP milletvekillerinin demokrasiye sahip çıktığını vurguladı. “Bu ülkenin yönetim sistemi için CHP’nin vazgeçmediği tercihi güçlü bir parlamentodur, parlamenter sistemdir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın,” dedi.

İzmir’deki Elektrik Faciası

İzmir’de yaşanan ve iki kişinin hayatını kaybettiği elektrik faciasına değinen Özel, sorumluların hesap vereceğini ve adalet arayışının önünde engel olanlardan değil, ailelerin yanında adaleti arayanlardan olacaklarını söyledi. “CHP Genel Başkanı olarak hepinizin önünde söz veriyorum,” dedi.

Can Atalay ve Anayasa Mahkemesi

Anayasa Mahkemesi’ne Can Atalay ile ilgili verilen kararların gerekçesinin yazılması çağrısında bulunan Özel, “Can Atalay için AYM’ye süresi dahilinde başvuruldu, mahkeme süresi dahilinde karar verdi ve hepimiz biliyoruz ki mahkeme dedi ki; ‘Ben buna nasıl bakayım. Yapılan işlem tümüyle usulsüz…’ O gün bu gün gerekçeli karar bekleniyor. Birileri gerekçeli kararı yazmıyor ya da birileri yazdırtmıyor. AYM’nin üyelerine sesleniyorum, sizi kimin atadığından bağımsız vicdanınızla bir karar verin, verdiğiniz kararın gerekçesini de yazın,” ifadelerini kullandı.

Sokak Hayvanlarına İlişkin Düzenleme

Başıboş sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeye tepki gösteren Özel, “Bu ölüm ve infaz yasasına bu salonda bulunan grubumuz sonuna kadar tarihi bir direniş gösterecek,” dedi.

Emekli Maaşları ve Ekonomik Durum

Özel, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini savundu ve maaşlara yapılan 2 bin 500 liralık zammı eleştirdi. “Siz bugün emeklinin cebinden 6 ay öncesine göre 5 kilo kıyma parası çalıyorsunuz,” dedi. Asgari ücretin eridiğini ve alım gücünün düştüğünü belirten Özel, “Asgari ücret 4 bin lira eridi. Aralık ayına kadar zam yapılmazsa şu ana kadar eridiği kadar erise 9 bin liraya düşecek,” diye ekledi.

CHP’nin Vazgeçilmezi: Parlamenter Sistem

Özel, CHP’nin parlamenter sistemden vazgeçmeyeceğini ve güçlü bir parlamentoyu savunmaya devam edeceklerini vurguladı. “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tenezzül etmediği hiçbir şeye bu ülkede hiç kimse tenezzül edemezdi… Bunun adı Fethullah Gülen de olsa fark etmez, tek adamlığa heveslenen kim olursa olsun fark etmez. Karşısındayız, demokrasinin arkasındayız,” dedi.

Bu açıklamalarla Özgür Özel, CHP’nin demokrasiye ve parlamenter sisteme olan bağlılığını bir kez daha vurguladı ve mevcut sorunlara ilişkin partisinin duruşunu net bir şekilde ortaya koydu.