Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Sağlık Sağlık Ansiklopedisi

Halk Arasında “Sütlü İlaç” Olarak da Biliniyor Şifa Niyetine Kaynatılıyor, Turistlerin Gözdesi Haline Geldi

Trabzon’un Maçka ilçesinde, tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan yaklaşık 1300 rakımlı Hamsiköy, kendine has coğrafi işaretli Hamsiköy sütlacı ile yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline geldi. Tarihi yaklaşık bir asır öncesine dayanan ve “sütlü ilaç” olarak bilinen bu sütlaç, yörenin eski zamanlarında hanların kazanlarında şifa niyetine kaynatılıyordu. Günümüzde ise bölgenin coğrafi işaretli lezzeti olarak, insanların damak tadına hitap ediyor.

Tarihçesi ve Yapılışı

Bölgedeki bir restoranda ustalık yapan Cengiz Tunç, Hamsiköy sütlacının bir asır önce bölgede hancılık yapan Ahmet Karakullukçu ve Hacı Osman Konak tarafından yapılmaya başlandığını belirtti. Midesinden rahatsızlanan Ahmet Karakullukçu, kaynattığı sütün içine pirinç ekleyip yedikten sonra bunun kendisine iyi geldiğini fark eder. Osman Konak amcanın tavsiyesiyle şeker ve tuz eklenerek sütlaç, bugünkü halini alır. Tunç, bu lezzetin köydeki hayvanların doğal ortamda otladıkları için farklı olduğunu vurguladı.

Tunç, sabah erken saatlerde yaylalardan süt aldığını ve sütlacın yapım sürecini şu şekilde anlattı:

  1. Süt kaynatılır.
  2. Süt kaynadıktan sonra miktarına göre pirinç ilave edilir.
  3. Süt, pirinçle beraber pişirilir.
  4. Kıvamını aldıktan sonra şeker ilave edilip 10-15 dakika karıştırılır.
  5. Kaseye konulup kızartılır.

Orijinal Hamsiköy Sütlacı

Orijinal Hamsiköy sütlacının kızarmamış olduğunu belirten Tunç, yıllar içinde bu lezzetin değişime uğradığını ve üzerine fındık, bal, muz gibi eklemeler yapıldığını söyledi. Ancak orijinal Hamsiköy sütlacı sade ve yanıksız olarak bilinir.

Turistlerin Gözdesi

Tunç, Hamsiköy sütlacının yerli ve yabancı turistler tarafından çok tercih edildiğini, turistlerin bu lezzeti sıcak olarak yemeyi sevdiklerini, fakat genellikle soğuk şekilde yemek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Ziyaretçi Görüşleri

İstanbul’dan Hamsiköy’e sütlaç yemeye gelen Hatun Gazioğlu ise neredeyse her yıl Trabzon’u ziyaret ettiğini ve Hamsiköy’e mutlaka çıktığını belirtti. Sütlacı çok sevdiğini ve herkesin bu lezzeti denemesi gerektiğini söyledi.

Hamsiköy sütlacı, hem tarihçesi hem de eşsiz lezzetiyle Trabzon’un gurur kaynaklarından biri olarak hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.