İngiltere’de 26 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, gece geç saatlere kadar uyanık kalanlar zeka, muhakeme ve hafıza testlerinde daha iyi puanlar alıyor. Bu durum, gece geç saatlere kadar ayakta kalan “gece kuşlarının” zeka seviyesinin, erken yatanlara göre daha yüksek olabileceğini gösteriyor.
Araştırma Detayları
Yöntem ve Katılımcılar: Birleşik Krallık’taki Imperial College London’dan bilim insanları, zeka, muhakeme, tepki süresi ve hafıza testlerini tamamlamış en az 26 bin yetişkinin verilerini inceledi. Katılımcıların uyku süresi, kalitesi ve kronotipi (günün hangi saatinde en uyanık ve üretken olduklarını belirler) değerlendirildi.
Sonuçlar:
- Gecede 7-9 saat uyumanın beyin fonksiyonları için ideal olduğu ve bilişsel fonksiyonları artırdığı tespit edildi.
- 7 saatten az veya 9 saatten fazla uyumanın beyin fonksiyonları üzerinde olumsuz etkisi olduğu belirlendi.
- Geç saatlerde yatan “gece kuşları” testlerde daha iyi performans sergiledi.
- Ara grubun, erken yatanlara kıyasla daha iyi olduğu görüldü.
- “Sabah kuşları” bilişsel kapasite testinde en düşük skorları aldı.
- “Gece kuşlarının” test puanları, erken yatanlara kıyasla yaklaşık %13,5 daha yüksek çıktı. Diğer grupta ise bu oran %7,5 oldu.
Uzman Görüşü
Londra Brunel Üniversitesi’nde uyku uzmanı olan Jessica Chelekis, araştırmanın eğitim durumu ve bilişsel testlerin günün hangi saatinde yapıldığını hesaba katmadığı için bazı kısıtlamaları olduğunu belirtti. Ancak, çalışmanın uykuyla ilgili klişelere meydan okuduğunu ve bu açıdan değerli olduğunu vurguladı.