Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Anne - Çocuk Sağlık Ansiklopedisi

Bebeğinizi Koruyun

Bebeğinize plasenta aracılığıyla yararlı besinler nasıl geçiyorsa, yiyip içtikleriniz arasındaki ona zararlı olabilecek maddeler de geçer.

İŞLENMİŞ YİYECEKLER
Konserve gibi işlenmiş yiyeceklerden gebeliğiniz süresince uzak durmalısınız. Bu tür yiyeceklere genellikle fazladan şeker ya da tuz katılmıştır; fazlaca yağ içerebilir ler, içlerinde gereksiz koruyucu, tatlandırıcı, renklendiriciler bulunabilir. Ürün etiketlerini dikkatlice okuyup yapay maddeleri içermeyenleri seçmelisiniz.

DONDURULMUŞ YİYECEKLER
İşyeri yemeklerinden, önceden pişirilmiş süpermarket yiyeceklerinden, yeni pişirilmiş ve sıcak olmayan tavuk etinden sakınmanız gerekir. Bunlarda bebeğinize geçip tehlike yaratabilecek bakteriler bulunabilir.

PEYNİR
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, ithal edilen Brie gibi yumuşak, tam olgunlaşmamış, taze ya da küflü peynirler listeria enfeksiyonu tehlikesi içerir. Bu nedenle bu tür ürünlerden uzak durmak daha iyidir.

ALKOL YERİNE
Gebelikte aldığınız alkol plasentadan bebeğin kan dolaşımına geçer ve zararlı olabilir. Bu nedenle, alkolden bütünüyle uzak durun. Alkolsüz ya da az alkollü olduğu ileri sürülen bira ve şaraplarda bile istenmeyen katkı maddeleri ve kimyasal maddeler vardır. Meyve kokteylleri, sütlü içecekler ve maden suyu gibi sıvıları yeğlemelisiniz.

TEMEL YAĞ ASİTLERİ
Uzun zincirli, çoklu doymamış yağ asitleri (ÇDYA) bebeğin beyin, sinir sistemi ve retina gelişiminde yaşamsal rol oynar. Fetüs bunları kendisi üretemez, plasenta aracılığıyla doğrudan annesinden, doğumdan sonraysa anne sütünden alır. Sombalığı ve uskumru en zengin yağ asidi kaynaklarıdır, ama kirletici madde içerdikleri için bunlardan haftada iki porsiyondan çoğunu tüketmemenizi, kılıçbalığı gibi cıva içerebilen yırtıcı balıklardan uzak durmanızı öneririz. Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişler, çekirdekler, kahvaltılık tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler de birer yağ asidi kaynağıdır.

KAHVE, ÇAY, KAKAO
Bunların hepsinde bulunan kafein, yüksek ölçülerde alınırsa bebeğinizin gelişimini etkileyebilir. Kafein içeren içecekleri günde üç fincandan çok içmemeniz doğru olur. Giderek, dayanabilirseniz, bu tür içeceklerden gebelik boyunca uzak durun. Bunların yerine bol bol maden suyu içebilirsiniz.

OT ÇAYLARI
Gebelik sırasında ot çayları içmek istiyorsanız bunların etkilerini iyice araştırmakta yarar vardır. Paketlenmiş olarak satılan hazır ot çaylarının bir bölümünde bebeği etkileyebilecek katkı maddeleri olabilir, ancak çoğunun bebeğe zararı yoktur. Giderek, ahududu yaprağından hazırlanan çayın doğumu kolaylaştırdığına inanılır.

ŞEKER
Kek, bisküvi, reçel, meşrubat gibi şekerli yiyecek ve içeceklerde gerekli temel besin maddeleri azdır, gebeliğiniz sırasında kilo almanıza neden olabilirler. Enerjinizi kepekli ekmek ve kepekli makarna gibi karbonhidradı yiyeceklerden almanız, şekeri azaltmanız daha yararlıdır.

AŞERME

Gebelikte turşu, muz, karpuz, soğan gibi kimi yiyeceklere karşı aşın istek doğabilir. Çok arzuladı­ğınız bu yiyecek, sindirim düzeninizde bozulduğa neden olmuyorsa ve şişmanlamanıza yol açmaya­caksa uygun miktarda yemenizde sakınca yoktur.

GENETİK YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞ BESİNLER
Genetik yapısı değiştirilmiş besinlerin güvenli olduğuna ilişkin kesin bulgular henüz elde edilebilmiş değildir. Bunların anne adayına ya da bebeğe zararlı olduğunu gösterecek yeterli bilgiye de sahip değiliz.
Genetik mühendisliği kesinleşmiş bir teknik süreç değildir.Yerleştirilen genin öteki genlerle etkileşime girmeyeceğinden ya da tam olarak ve yalnızca kendinden beklenen etkiyi göstereceğinden kimse emin olamaz. Sözgelimi, patates ve domatesin yanısıra kimi başka bitkilerin de atalan zehirliydi. Günümüzde patatesin zehirli olmadığının düşünülmesi, zehirli genini yitirdiği anlamına gelmiyor; işin doğrusu, artık kimse bu genden söz etmiyor. Patatesin genleriyle oynanması sonucunda soyundaki uykuya yatmış çok eski bir zehirlilik geninin yeniden etkinleşmesi, kuramsal da olsa bir olasılıktır.
Genetik yapısı değiştirilmiş besinlerin güvenli olup olmadığının kesinlikle anlaşılması için bir süre daha geçmesi gerekiyor. O zamana dek yapüacak en iyi şey, hiç riske girmeden bu tür besinlerden uzak durmak olacaktır.