Haftalarca süren bekley0işin ardından, sonunda beklenen gün geldi çattı. Bebeğinizi görmeye birkaç saatin kaldığı şu anlarda epeyce heyecanlı olmalısınız. Doğumun her aşamasında vücudunuzda neler olup bittiğini önceden öğrenip hazırlıklı olursanız kendinize güveniniz artacak, tedirginliğiniz azalacaktır. Doğum sancıları, yaşamın en önemli ve mutlu deneyimlerinden biridir Sakin olabilirseniz doğum olgusundan haz bile alabilirsiniz Gevşeme ve soluma egzersizlerini uygulayarak sancılarınızı kolayca geçiştirebilirsiniz. Her an bir sorun çıkabileceğini unutmayın; doğum beklediğiniz gibi gelişmezse düş kırıklığına uğramamalısımz.
DOĞUMUN BAŞLANGIÇ BELİRTİLERİ
Özellikle ilk gebelikte başlıca kaygı kaynaklarından biri doğumun nasıl başlayacağı, bunun belirtilerinin neler olduğudur. Gebeliğin son haftalarında şiddetli artan yalancı doğum ağrılarıyla gerçek doğum sancılarını birbirine karıştırsanız bile, doğumun habercisi olan daha pek çok belirti vardır.
DOĞUM BELİRTİLERİ Nişan gelmesi
Rahimağzını tıkayan mukuslu, kanlı bir sıvının vajinadan gelmesine, halk arasında ‘nişan gelmesi’ denir. Genellikle doğum sancılan başlamadan önce ya da doğumun ilk evrelerinde görülen bir belirtidir.
Ne yapmalı? Nişan
gelmesi doğumdan iki üç gün önce de görülebilir. Bu nedenle hastaneye gitmeden önce düzenli ağnlann başlamasını ya da suların gelmesini beklemelisiniz.
Su gelmesi
Bebeğin çevresindeki su kesesi, doğumdan önce birdenbire yırtılır ve içerdeki suyun bir bölümü boşalır. Bebeğin başı doğum yoluna girmişse, yol kapandığı için gelen su miktan çok olmaz. Ne yapmalı? Hemen doktora haber verin. Su geldiğinde, sancılar başlamamış bile olsa hastaneye gitmelisiniz; bebeğe hastalık etkenlerinin bulaşması olasılığı vardır. Bu arada temiz bir havlu ya da kadıııbağı kullanabilirsiniz.
Ağrılar
Doğum sancıları künt bir sırt ya da kasık ağrısı gibi başlayabilir. Karnınızda âdet ağrılarına benzer bir sancı gibi de olabilir. Düzenli aralıklarla gelir ve dinlenmeyle geçmez.
Ne yapmalı? Sancılar düzenli gibiyse kaç dakikada bir geldiklerine bakın. Doğumun başladığını düşünüyorsanız doktorunuza haber verebilirsiniz. Sancılar çok sık gelmedikçe (beş dakikada bir) ya da şiddetli değilse apar topar hastaneye
gitmenize gerek yoktur, çünkü ilk doğum,yaklaşık 12-14 saat sürer. Bunun büyük bir bölümünü hastanede geçirmektense evde kalmak daha iyidir. Ağrılar başladığında, gerektiğinde dinlenerek ağır ağır dolaşın. Hatif bir şeyler yiyebilir, suyunuz gelıııediyse ılık bir banyo yapabilirsiniz. Hastaneden, sancılarınız şiddetlenmeden ve en azından on dakikada bir gelmeden evden ayrılmamanız gerektiğini söyleyeceklerdir.
YALANCI AĞRILAR Gebelik süresince rahim hafif hafif kasılır. Son haftalarda ise bu yalancı doğum ağrıları artıp şiddetlenerek size doğumun başladığını düşündürebilir. Oysa gerçek doğum sancılan düzenlidir, gitgide sıklaşır ve daha şiddetlidir. Kimi zaman da doğum ağrıları başlar, ama bir süre sonra yok olur. Bu arada hareket etmeyi sürdürün, sancılar bir süre sonra yeniden başlayacaktır.
SANCILARIN SÜRESİ VE SIKLIĞI
Bir saat boyunca ne zaman başlayıp bittiğini not ederek sancılan izleyin. Doğum başladığında sancılar gittikçe güçlenecek, sıklığı 40 saniyeye değin düşecektir. Yukarıda doğumun erken evresindeki sancıların sıklığı gösterilmiştir.