Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Anne - Çocuk

Doğumun İlk Evresi

Doğumun ilk evresinde rahim kasları kasılarak rahimağzım genişletmeye başlar. Böylece bebeğin doğumda geçeceği yol açılmış olur. İlk doğumlarda bu. yaklaşık 10-12 saat alır.
tik evre sırasında birdenbire paniğe kapılırsanız şaşırmayın. Olaya ne denli hazırlıklı olursanız olun, denetieyemediğiniz şiddetli sancılar sizi huzursuz edebilir. Kendinizi olabildiğince yatıştırmaya ve ağrıları öııemsememeye çalışm.Yanınızda bulunacak eşiniz ya da bir yakınınız size en çok bu sırada yardımcı olabilir. Özellikle doğumöncesi kurslara katılmış ya da doğum olayı yaşamış bir kişi sizi epeyce rahatlatacaktır.

HASTANEYE GİRİŞ Hastaneye geldiğinizde bir hemşire kayıt işlemlerinizi yapıp dosyanızı açar. Bu sırada eşinizin yanınızda kalması yararlı olacaktır. Hemşirenin soruları Hemşire, sizden gebelik izleme kartınızı isteyecek, nişan ya da sularınızın gelip gelmediğini soracak ve sancılarınızla ilgili olarak bunların ne zaman başladığını, sıklığını ve süresini araştıracaktır. Sizin muayeneniz Hastaneye kaydınız yapıldıktan, üstünüzü değiştirip yatağınıza uzanmanızdan sonra hemşire, tansiyonunuzu ve ateşinizi ölçecek.

İLK İŞLEMLER
nabzınızı sayacaktır. Ayrıca, doktor ya da ebe vajina! muayeneyle rahiıııağzının ne ölçüde açıldığına bakar.
Bebeğin muayenesi Dıştan muayeneyle bebeğinizin konumu değerlendirilir, dinleme borusu ya da sonicaid aygıtıyla kalp atışları dinlenir.
Bebeğin kalp atışlarının kaydedilmesi için karnınıza mikrofona benzer bir aygıt bağlanır ve yaklaşık 20 dakika süreyle, bebeğin rahim kasılmaları sırasında yeterli oksijeni alıp alamadığı kontrol edilir.

B grubu streptokok enfeksiyonu
Her yüz kadından onu, bebeklerde, daha çok da düşük kilolu doğanlarda ağır enfeksiyonlara yol açan B grubu streptokok bakterisini taşır. Doğum ağrıları başlamadan önce su gelmesi, enfeksiyon tehlikesini arttırır. Bu bakteriyi taşıdığınız önceden saptanmışsa, erken doğum yapıyorsanız ya da suyunuz doğum ağrılarınız başlamadan önce geldiyse doktorunuz sizi ve bebeğinizi enfeksiyondan korumak için doğum sırasında size antibiyotik verebilir.

VAJİNAL MUAYENELER
Ebe ya da doktor doğumun gidişini değerlendirmek için belli aralıklarla sizi muayene edecektir. Rahimağzının ne ölçüde açıldığım muayeneden sonra sorabilirsiniz. Rahim açıklığının gitgide ilerlediğini öğrenmek sizi rahadatacaktır, ancak bu açılış düzerdi bir hızla gerçekleşmeyebilir.
Vajinal muayene genelde iki sancı arasında yapılır. Bu nedenle sancınız geliyorsa bunu ebe ya da doktora bildirin. Sırtüstü yatıp bacaklarınızı açmanız istenecektir. Elinizden geldiğince rahat ve gevşemiş olmaya çalışın.

RAHİMAĞZINDAKİ DEĞİŞİMLER
Rahimağzı, normalde yoğun bir kas demetiyle kapatılmıştır. Buradan rahim ve çevresine doğru kas lifleri uzanır. Bu kaslar doğumda kasılarak rahimağzını yukarı, rahme doğru çeker, ayrıca yanlara Hormon değişiklik doğru gererek açar. Bebek de sert olan böylece rahimden çıkabilir.

İLK EVREDE RAHATLATICI DURUŞLAR
İlk evrede sancılan karşılamanızı Sağlayacak bu duruşlartn her birini ayrı ayrı deneyin, çünkü değişik zamanlarda değişik duruşlarda daha r.ılıat edebilirsiniz.Vücudumızun doğal davranışına uyum sağlayabilmek için bu duruşları önceden prova etmelisiniz.

DOĞUM YARDIMCINIZ
Eşiniz yoksa ya da doğum sırasında yanınız bulunamıyorsa anneniz, kız kardeşiniz ya bir kadın arkadaşınız size yardımcı olabilir.
İlk sancılar
İlk sancılarda duvar,sandalye ya da yatak gibi yakınınızdaki herhangi bir yüzeyden destek alabilirsiniz.
Yaslanma
Doğumun ilk evresinde dolaşırken, sancı geldiğinde eşinize yaslanarak destek almak hoşunuza gidebilir. O da sırtınızı ya da omuzlarınızı ovarak sizi rahatlatabilir.

EŞİNİZE DÜŞENLER * Sancılar sırasında eşinize destek olarak onu rahadatmaya çalışmalısınız. Sancı geldiğinde orada bulunmanızdan rahatsız olursa üzülmeyin; yanında olmanız önemlidir. * Eşinize önceden öğrendiği soluk alıp verme ve gevşeme yöntemlerini (bak. s. 48 ve 49) anımsatın. * Alnını silin, dudaklarını suyla ıslatın, sırtına masaj yapın ya da aklınıza ona yardımcı olacak ne | geliyorsa onu uygulayın. Onu rahadatan, hoşuna giden masaj şeklini önceden belirleyerek ağn sırasında uygulayın. * Eşinizle hastane görevlileri arasında aracı görevi yaparak onun isteklerini görevlilere bildirin.

Dik durun
Olabildiği ölçüde dik konumda durmaya çalışın. Bu duruş rahim tabanına baskı yapar ve sancılanın şiddetlenmesine yardımcı olur.

SUDA DOĞUM
Doğum sırasında vücut sıcaklığındaki suya girmenin rahadatıcı ve ağnlan azaltıcı etkisi olduğu yönündeki henüz kanıdanmamış kimi savlar doğrultusunda Fransa, İngiltere, Rusya,ABD gibi ülkelerde kimi hastanelerde anne adaylarına havuzda doğum seçeneği sunuluyor.

BİRKAÇ YARDIMCI NOKTA * Sancı aralarında hareket edlıı. Böylece acıyla baş edebilmeni kolaylaşır. Sancı geldiğinde en çok rahat ettiğiniz durumu alın. * Olabildiğince dik durmaya çalışın, böylece bebeğin başı rahlmağzina daha İyi oturur ve rahim kasılmaları daha etkili duruma gelir. A Dikkatinizi sancılar üzerimle değil, soluk alıp verme üzerinde toplayın, A Gerektiği zaman enerjinizi kullanabilmek için sancılar arasında gevşeyin (btık1, s, 48 w 49), * Ayrıyı hafifletmek İçin şarkı söyleyin ya da inleyin, giderek bağırın, * Dikkatinizi dağıtmak için bakışlarınızı belli bir noktada yoğunlaştırın, * I ler ağrıyı ayrı ayrı düşünün, daha sonra gelecek ağrıları düşünmeyin. I ler sancıyı,bebeğinizi size yaklaştıran bir dalga olarak görebilirsiniz, * Sık sık tuvalete çıkın, böylece dolu idr.ır kesesi bebeğin yolunda engel oluşturmaz.

DOĞUMDA BEL AĞRISI Bebeğin yüzü, tanı tersi olması gerektiği halde karnınıza dönükse, başı belkemiğinio yaslanacağından sırt ağrısına neden olabilir. Bıı ağrıyı gidermek için: * Ağrı sırasında vücudunuzu destekleyip emekleme konumunda olduğu gibi öne doğru eğilerek bebeğin ağırlığım sırtınızdan uzaklaştırın. Kalçanızı öne arkaya hareket ettirin. Sancı aralarında yürüyün. * Eşinizden belinizi ovmasını isteyin ya da sancı aralarında belinize sıcak su şişesi koyun.