Doğum süresince bebeğinizin kalp sesleri yakından izlenerek sıkıntıya girmesi durumunda, bunun erkenden anlaşılmasına çalışılır. Bu amaçla, sıradan bir dinleme borusu,‘sonicaid’ aygıtı ya da elektronik monitör kullanılır. DİNLEME BORUSU ya da SONİCAİD Ebe ya da doktor doğum sırasında bunlardan birini belli aralıklarla karnınıza dayayarak bebeği dinleyecektir. ELEKTRONİK MONİTÖR Bu teknikle rahim kasılmaları ve bebeğin kalp atışları elektronik olarak kaydedilir. Kimi hastanelerde bu her gebeye, bütün doğum süresince uygulanır; kimilerindeyse belli aralıklarla yapılır. Ancak aşağıdaki durumlarda monitörle izlemenin kesintisiz sürdürülmesi gerekebilir: Doğum yapay sancıyla başlatılıyorsa
* Ağrılarınız epidural anesteziyle önlenmeye çalışılıyorsa. * Bebeğinizi riske sokabilecek bir sorununuz varsa.
* Bebeğiniz doğumun herhangi bir evresinde sıkıntıya girmişse. Elektronik monitörle izleme ağrı vermez, ancak hareketlerinizi kısıtlar. Bu yüzden sancılar geldiğinde daha çok rahatsız olabüirsiniz. Bu yöntem hem siz hem bebeğiniz için kesinlikle güvenlidir. Doktorunuz doğumun kesintisiz izlenmesini önerirse mutlaka bebeğiniz için en iyisinin bu olduğunu düşünüyordur.
Nasıl uygulanır?
Oturur ya da yatar konumdayken karnınıza küçük kemerlerle iki elektrot tutturulur. Bunlar sancılannızı ve bebeğin kalp atışlarını kaydeder.Veriler, monitörde ışıklı sayılar, kâğıtta ise çizgüer biçiminde belirir. Sulannız geldikten sonra doğrudan bebeğin başına elektrot yapıştırılarak daha net izleme sağlanabüir. Bu iç izleme yöntemiyle doğumun gelişim aşamalan en doğru biçimde anlaşılır. Kimi hastanelerde telemetri denen, uzaktan radyo sinyalleriyle çalışan monitörler vardır. Böylece doğumda daha rahat ve size uygun duruşlar alabilirsiniz.
İzleme aygıdan bebeğin kalp atışlarında olağandışılık olup olmadığını ve bebeğin yeterli düzeyde oksijen alıp almadığım araştınr.