Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Sağlık

Özel Hatem Hastanesi’nden Kalp Hastalarına Ramazanda Beslenme Önerileri

GAZİANTEP (İHA) Sıcak yaz aylarında 16 saati aşan oruç tutma süresinin kalp hastaları üzerindeki etkilerine dikkat çeken Özel Hatem Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz.Dr .M.Hayri Alıcı, oruç tutması riskli hasta grupları hakkında da bilgi verdi.

KALP HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Kalp hastalıkları hiçbir belirti vermeden sessizce olabileceği gibi kişinin günlük aktivitelerini engelleyecek düzeyde sorun çıkaran şikayetlere de dönüşebileceğini belirten Özel Hatem Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz.Dr .M.Hayri Alıcı, “Kalp hastalığının derecesine göre kontrol altındaki kalp hastaları oruç tutabilirler. Ancak kalp hastası olan kişinin mutlaka bu konuda kendisini takip eden doktoruna danışması gerekir. Son 1 yıl içinde kalp krizi hikayeniz yoksa, semptomları ilaç tedavisiyle kontrol altında olan kalp, damar ve yüksek tansiyon hastasıysanız doktorunuza danışarak oruç tutabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

KALP HASTALARI ORUÇ TUTARKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Oruç tutma konusunda öncelikle doctor görüşünün alınmasının gerektiğini söyleyen Alıcı, “Oruç tutarken kalp hastaları için sorun oluşturabilecek iki temel konu, özellikle sıcak ve uzun yaz günlerinde uzun süre susuz kalmak ve iftarda ani, çabuk ve çok miktarda yemek yemektir. Ağırlıklı olarak sebze ve salata ağırlıklı, et olarak da beyaz etin tercih edildiği beslenme tarzı, kalp hastaları için en uygun beslenme biçimidir. Uzun süren açlık ardından yağlı, çabucak, çok miktarda besin tüketmek sakıncalıdır. Bu şekilde mide ve barsak sistemine giden kan miktarı artışıyla kalbin iş yükü de artacaktır. Bu da ani kalp hastalıklarını tetikleyebilir. Bu yüzden özellikle bilinen kalp hastalığı olanların, aslında herkesin, günlük almaları gereken besin miktarını iftarla sahur arasında bölüştürerek azar azar ve sık alması en uygun yöntemdir. Günlük su tüketimi ise en az 2 litre olmalıdır. Bu miktar yine iftarla sahur arasında bölüştürülerek alınmalıdır. Özellikle ilaç tedavisi altında olan hipertansiyon ve bilinen kalp damar hastası olan hastaların bu konuya özen göstermesi hayati önem taşır” şeklinde konuştu.

KİMLERIN ORUÇ TUTMASI ÇOK RİSKLİDİR?

Kardiyoloji Uzmanı Uz.Dr .M.Hayri Alıcı,”Son 1 yıl içinde yeni kalp krizi geçirenler, Kontrolsüz hipertansiyon hastaları, kalp hastalığına bağlı kontrol altına alınamayan şikayeti olanlar, Orta ve ileri derce kalp yetmezliği olup, idrar söktürücü tedavi almakta olan hastaların oruç tutmaları risklidir” dedi.

KALBİNDE STENT OLANLAR YA DA KALP PILI KULLANANLAR ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Alıcı, kalbinde stent olanlar ya da kalp pili kullananlar için ise,”Eğer stent son 1 yıl içinde takılmışsa, stent ve diğer damarlarda problem çıkmaması için genelde ikili kan sulandırıcı tedavisi uygulanır. Bu dönemde bu ilaçların aksatılmaması ve vücudun susuz kalmaması önemlidir. Ancak stent uygulaması ardından 1 yıl geçmiş ve hastanın şikayetleri kontrol altındaysa yine doktoruna danışarak oruç tutmasında sakınca olmayabilir. Kişide sadece kalp pili bulunması oruç tutmak için engel değildir. Kalp ya da kalp dışı diğer yandaş hastalıkların varlığı kişinin oruç tutmasına engel olabilir” diye konuştu.