Güney Sudan’da hükümet güçleri ile isyancılar arasındaki çatışmalarda en az 272 kişinin öldüğü bildirildi. Güney Sudan dün bağımsızlığının beşinci yıldönümünü kutluyordu.
Güney Sudan’da Devlet Başkanı Salva Kiir emrindeki ordu güçleri ile isyancıların eski lideri ve Devlet Başkan Yardımcısı Riek Machar’ı destekleyen askerler arasındaki çatışmalar Perşembe günü başlamıştı.
EN AZ 272 ÖLÜ
Bağımsızlık yıldönümünde, yani dün sakin bir gün geçiren Cuba bugün yine şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Reuters’a konuşan bir hükümet kaynağı, çatışmalarda şu ana kadar en az 272 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Kiir ve Machar’ın önceki gün başkanlık sarayında düzenlediği ortak basın toplantısını bekleyen gazeteciler, bölgedeki yoğun top ateşi nedeniyle böyle önlem almıştı.
EN GENÇ ÜLKEYDİ
Tam beş yıldır bağımsız bir ülke olan Güney Sudan, 9 Temmuz 2011 tarihinde dünyanın en genç ülkesi olarak tarih sayfasındaki yerini almıştı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Cuba’daki çatışmaları “alarm verici” olarak nitelendirdi. Ban, yaptığı açıklamada, bağımsızlığın beşinci yıldönümünden tam bir gün önce yaşanan çatışmaların insanlara yönelik yeni bir ihanet olduğunu söyledi.
70 BİN KİŞİ YERİNDEN OLDU
Ülkede son bir ayda 10 eyalette şiddet olayları meydana geldi. Son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1 Temmuz’da, Wau’da yaklaşık 70 bin kişinin yerinden olmasına neden olan çatışmanın derin endişe uyandırdığını belirten bir bildiri yayımlamıştı. Bildiride, muhtaç sivillere insani yardım ulaştırılması için ateşkes çağrısı yapılmış; BMGK üyeleri, taraflardan barış anlaşmasının tüm yönlerini uygulamasını istemişti.
GEÇİCİ HÜKÜMET KURULMUŞTU
Güney Sudan’da 28 Nisan’da, 17 Ağustos 2015’te hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek geçici hükümet kurulmuştu. Geçici hükümette sandalyeler, “hükümet, muhalefet ve eski siyasi tutuklular grubu” olmak üzere üç taraf arasında bölüşülmüştü.