Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu; çocuklarda ve yetişkinlerde görülen bir hastalıktır. Davranışsal bozukluklar bu hastalığın tanısının konulmasına yardımcı olur. Aynı zamanda tedavisi de olan bir hastalıktır. Dikkat eksikliği olan hastalara ilaç veya terapi seansı uygulanarak, günlük işlevlerini arttırmaları sağlanır.
Bazı gıdalardan ve aktivitelerden kaçınarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tedavi edilmesine yardımcı olabilirsiniz.
Semptom Yönetimi
hiperaktivite bozukluğunda kaçınılması gerekenler
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedeniyle doktora başvuran kişiler, doktorlarıyla işbirliği halindeyken bir yandan da bazı semptomların yönetilmesi için beslenme alışkanlıklarını değiştirebilirler. Bazı olumsuz davranışları kontrol etmek için sağlıklı ve dengeli beslenmenin şart olduğunu uzmanlar her defasında vurgulamaktadır. Bazı gıdalardan kaçınarak sizler de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerinde bir azalma olduğunu fark edebilirsiniz.
Kimyasal Suçlular
Bazı araştırmacılar, gıda boyaları ve hiperaktivite arasında bir bağlantı olabileceğini savunmaktalar. Aynı zamanda aşağıdaki listede yer alan kimyasal içerikli gıda ve malzemelerin de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu semptomlarını ağırlaştırabileceği düşünülmektedir.
Diş macunu
Vitaminler
Meyve ve spor içecekleri
Şekerli yiyecekler
Meyve aromalı tahıllar
Barbekü sos
Konserve meyve
Meyve aperatifler
Jelatin tozu
Kek karışımları
Boyalar ve Koruyucular
Yapılan etkili bir çalışmada, koruyucu sodyum benzoat ile sentetik gıda boyalarının hiperaktiviteye neden olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda gazlı içecekler, salata sosları ve çeşniler gibi bazı renkli gıdalarda da sodyum benzoat bulunmaktadır. Tüm bunlardan kaçınarak davranış kontrolü sağlayabilirsiniz.
Basit Şekerler ve Yapay Tatlandırıcılar
Hiperaktivite ve dikkat eksikliği hastalığı ile şeker arasında bir bağlantı olduğunu düşünülmektedir. Gıda etiketlerinde şeker şurubu veya herhangi bir şekerli madde bulunması bu hastalığın semptomlarını arttırabilir.
Salisilat
Salisilat bileşeni; elma, kızılcık, badem, domates, üzüm gibi gıdalarda bol miktarda bulunur. Aspirin ve diğer ağrı kesicilerde de bulunmaktadır. Bu bileşen hassas beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Salisilat içeren gıdalar, bu hastalığın semptomlarını yüzde 30 ila yüzde 50 oranda geliştirebilir. Yine, alerji yapan bazı yiyecekler de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin artmasına neden olabilmektedir.
Bir önceki “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?” başlıklı makalemizde; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun nedenleri inceleyebilirsiniz.