Denizden gelen sağlık: Balık
Balığın çocuk beslenmesinde ne kadar önemli olduğunu sanırım artık hepimiz biliyoruz. Ancak birçoğumuzun kafasında da gerek çiftlik balıkları (yetiştirme balıklar) gerek denizlerin kirlenmesi nedeniyle balıkta biriken ağır metallerle ilgili soru işaretleri olduğunu biliyorum.
Bu doğrultuda isterseniz bilgilerimizi güncelleyelim:
★ Balık çok zengin bir protein kaynağıdır. Vücut, yenilen balık proteininin neredeyse yüzde 95’ini kullanır.
★ Balıkta madensel tuzlar, mineraller ve eser elementler çok güçlü bir şekilde bulunur. Yani balık fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından oldukça zengindir. A, B ve D vitamini içerir. Özellikle içerdiği flor, fosfor ve D vitamini çocuğun kemik ve diş gelişiminde, ayrıca iskelet sağlığında çok önemlidir.
★ Vücutta üretilmeyen, beslenmeyle vücuda alınması gereken çoklu doymamış yağ asitleri olan EPA ve DHA bakımından zengindir. Bu yağ asitleri özellikle çocuklarda beyin gelişiminde çok önemlidir. Çocuklarda odaklanmayı artırır. Bazı araştırmalarla çocuklardaki hiperaktiviteye karşı koruyucu özellikte olduğu kanıtlanmıştır.
★ Sadece çocukluk çağında değil, annenin gebelik döneminde de düzenli balık tüketimi çocuğun beyin gelişimini olumlu yönde etkiler.
★ Haftada 3 gün balık tüketmek iyi kolesterolü artırır, kötü kolesterolü azaltır ve bizi kalp-damar hastalıklarından korur.
★ Balığın yoğurtla tüketilmesi kişiyi zehirler diye bir şehir efsanesi vardır. Ancak balık tazeyse böyle bir durum söz konusu olmaz. Balığın taze olduğunu en iyi gözlerine bakarak anlayabilirsiniz. Saydam ve canlı göz taze olduğunu gösterir. Bununla beraber balığın solungaçları kırmızı derisi de parlak olmalıdır. Elinizle balığın etine bastırdığınızda çukur kalmamalıdır.
★ Balığı oda sıcaklığında iki saattenfazla bekletmeyin. Buzdolabında en fazla 1-2 gün, derin dondurucuda 3-4 ay arasında saklayabilirsiniz.
★ Balığı asla kızartarak yemeyin, yedirmeyin. Balık kızartılınca besin değerini kaybeder ve içerdiği kalori miktarı yükselir. Izgara yapmayı, fırınlamayı ya da sebzelerle birlikte buharda pişirmeyi tercih edin.
★ Açık sularda yaşayan balıklar ile çiftlik balıkları arasında besin değeri açısından farklılıklar vardır. Açık denizde yaşayan balıklar doğal yosunlarla veya küçük balıklarla beslendikleri için mineral ve vitamin açısından daha zengindir. EPA-DHA oranları daha yüksektir.
★ Denizlerin kirliliğinden dolayı balıkların vücudunda da cıva gibi ağır metaller birikebilir. Özellikle derin sularda yaşayan ve küçük balık yiyerek beslenen balıklarda bu durum daha sık görülebilir. O nedenle balık alırken yosunla beslenen yüzey balıklarını tercih etmekte fayda vardır.