Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Anne - Çocuk

2 Yaşındaki Çocuğu Nasıl Uyutmalı

Uyku yaşamsal anlamda beslenme, barınma, korunma kadar hayati önem taşıyan aktivitelerden biridir. İnsan vücudu fizyolojik olarak günün belli bir zamanını uykuyla geçirmek zorundadır.

 

Uyku Neden Hayati Önem Taşır?

 

Bedenin gerekli hormonları alması, sağlıklı işleyişini koruyabilmesi için düzenli uyku ve düzenli yaşam olmazsa olmaz faktördür. Yetişkin bir insan için günlük 7-9 saat arası uyku bilimsel olarak vücudun ihtiyaç duyduğu uyku süresidir. Bu süre çocuklarda günlük olarak 12- 16 saat aralığında değişim göstermektedir.

 

Uyku Alışkanlığının Yaşamsal Seyri Nasıldır?

 

Çocuklarda yetişkinlere oranla daha uzun tutulması gereken uyku süresi yaş küçüldükçe artış göstermektedir. Örneğin bir bebek annesinin karnından çıktıktan sonra uyku süreleri periyodik olarak azalmaktadır. Yeni doğan bir bebek günün neredeyse büyük bir kısmını uyuyarak geçirse de zamanla bu süre azalır.

 

Ufak tefek pürüzler, gaz sancıları, karın ağrıları, diş, ateş gibi sorunlar haricinde bebekler geceleri düzenli olarak uykularına devam ederler. Bu gece uykusunu gündüz belirli aralıklarla yapılan 1- 2 saatlik uykular takip eder. Bazı çocuklar 2- 3 yaş aralığından sonra düzenli gündüz uykularını bırakmaya başlayabilirler ama yaygın olarak bu evrede çocuklar düzenli gündüz uykusuyla dinlenmeyi tercih ederler.

 

Özellikle çalışan ailelerde anne çocuk ilişkileri daha hassastır. Çocuklar 2 yaştan itibaren ebeveynlerinin onu terk ettiğini düşünerek uyku esnasında zorluklar yaşayabilir. Ebeveynleriyle birlikte uyumak isteyebilir ve beşikte yatmayı reddedebilir. Böyle durumlarda uygulanabilecek eğitsel metotların en önemlisi Kim West metodudur. Bu metot genel anlamıyla bakıldığında çocuklarda aşırı bağlanma durumunu kademeli olarak azaltırken bir taraftan da onun yanında olduğunuz güvenini çocuğa verme temelli bir metottur.

 

2 Yaş Döneminde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

 

2 yaş gibi gelişimde kritik bir dönemde çocuklar estetik duygularında da çeşitli gelişimler yaşarlar. Bu dönemlerde çocuğun işitsel gelişimini besleyecek çocuklar için pedagojik olarak uygunluğu kabul edilmiş ezgilerden yardım alınabilir.

 

Yine 2 yaş dönemindeki çocuklar için tasarlanan uyku arkadaşları çocuğun uykuyu bir nesneyle eşleştirmesini ve bu nesnenin de çocukta uyku olgusunu ortaya çıkarmasını sağlamaktadır.

 

Odanın Fiziksel Özellikleri

 

Bebeğin odasında duvarlar pastel renklerle hazırlanmalı, dikkat çekici eşyalar uyku esnasında bebekten uzak tutulmalıdır. Loş ortamda çocuğu korkutabilecek nesneler ortamdan uzak tutulmalı, çocuk annesini uyku esnasında görebileceği bir konumda olmalıdır.