Anne sütü dünyanın en mucizevi gıdasıdır. Bu sebeple bebeklerin her zaman en kıymetli besinidir. Anne sütü almayan bebeklerin alerjik, immünolojik hastalıklara daha yatkın olduğu bilinmektedir. Emzirmenin bebek kadar anneye de faydası vardır. Emzirdikçe annenin sütü daha çok gelmektedir. Anne çocuk arasındaki bağ kuvvetlenmektedir. Emziren anneler gebelik öncesi kilolarına çok daha hızlı dönmektedirler. Bebeğini sadece anne sütü ile besleyen bazı annelerde emzirme doğum kontrol yöntemi görevi de görmektedir.
Bebek Beslenmesinin Aşamaları Nelerdir?
Bebeğin doğduğu ilk günlerde salgılanan kolostrum, altın değerindedir. İlk 6 ay bebekler doktor tarafından aksi önerilmediği, bebeğin kilo alımında yetersizlik ya da gelişiminde gerilik saptanmadığı durumlar haricinde bebek sadece anne sütü ile beslenmelidir. Su dahil hiçbir gıda bebeğe verilmemelidir. Anne sütünün içerisinde bebeğin ihtiyacı olan her şey bulunur. Bu sebeple bebeğinin iyi beslenmesini isteyen anneler kendi beslenmelerine özen göstermeli, tüm besin ögelerinden dengeli olarak almalıdırlar.
- ayın sonunda bebekler ek gıdaya geçirilmelidir. Ek gıdaya evde mayalanmış yoğurt, meyve püreleri, anne sütü ile ıslatılmış ezilmiş yumurta sarısı ile başlanabilir. Ek gıdanın miktarına birkaç kaşık ile başlanabilir. Bebeğin gıdaya olan tepkisi ölçülmeli, sevmezse ısrarcı olunmamalı, birkaç gün sonra tekrar denenmelidir. Yiyecekler birbirine karıştırılarak verilmemeli böylece bebekte alerjiye neden olan gıdaları saptanması sağlanmalıdır.
7.ayda pürtüklü gıdalara geçilebilir. Az kıymalı çorba, pürtüklü bırakılmış sebze meyve püreleri yedirilebilir. Ek gıda öğünlerinin ardından bebeğe su verilebilir. 8. ayda ezilmiş ev yemekleri, baklagiller bebeğin ek gıda öğününe sokulabilir. Ek gıdaya geçilmiş olsa da bebeğin ana öğününün halen anne sütü olduğu unutulmamalıdır. Bebek her ne zaman isterse emzirilmeye devam edilmelidir. Bebeğe 1 yaşını tamamlayana kadar bal, yumurta beyazı ve inek sütü, alerjik özelliklerinin çok yüksek olması nedeniyle verilmemelidir. Ayrıca sert ve kabuklu gıdalar da bu yaş döneminde asla uygun değildir. Bebek 1 yaşına geldiğinde aile sofrasındaki tüm yiyecekleri yiyebilir.
Bebekler Kaç Yaşına Kadar Emzirilebilir?
Bebeği 2 yaş hatta ötesine kadar anne sütüyle beslemenin onun için en yararlısıdır. 2 yaşa doğru anne sütünün bebeğin beslenmesindeki ağırlığı azalsa da onun için hala çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple bu mucizevi gıdadan bebekler mahrum bırakılmamalıdır.