Çocuğum çok zayıf diyorsanız sağlıklı kilo alabilmek için öneriler
Her ne kadar fazla kilolu olmak insan vücudu için hastalıklara davetiye çıkarıyor olsa da aynı şekilde çok zayıf olmak da çok çeşitli problemlere yol açabiliyor. Bazı çocuklarda da boy uzaması normalken vücut ağırlığı gerçekten çok az olabiliyor. Az olan vücut ağırlığı da birçok anneyi endişelendiriyor.
Yağ dokusu vücudumuz için çok önemli bir organ aslında. Vücut ısısını sağlıyor, darbelere karşı iskelet sistemimizi koruyor. Aynı zamanda cinsiyet hormonlarının da bir miktar sentezini sağlıyor. Eğer yağ dokusu normalden çok az olursa kemik yoğunluğu azalıyor ve kemik erimesi meydana geliyor. Bununla birlikte saçlarda incelme ve dökülme, tırnaklarda kırılma ortaya çıkıyor. Yetersiz beslenmeye bağlı mineral, vitamin eksikleri olabiliyor. Kalpte ritim problemleri ve çarpıntı meydana geliyor. Çocuklarda büyüme gelişme geriliği ortaya çıkıyor. Kadınlarda âdet düzensizlikleri ve doğurganlık problemlerine neden oluyor.
Zayıflık doğuştan olabiliyor ya da sonradan ortaya çıkabiliyor. Genetik nedenlere bağlı zayıflıkta kişinin ailesinde de zayıflık görülebiliyor ve çocukluğundan beri hep zayıf oluyor. Sonradan ortaya çıkan zayıflıkta ise tiroit bezinin çok çalışması ya da kullanılan bazı ilaçların (bazı şeker ilaçları veya bir grup antidepresan ilaçlar gibi…) yan etkisi olarak ortaya çıkabiliyor. Bazen kilo problemi nedeniyle zayıflamaya çalışılırken tek yönlü diyetlerin aşırı yapılması da zayıflığı tetikleyebiliyor.
Sağlıklı bir şekilde kilo alabilmek için beslenmede dikkat edilecekler
★ Bu konuda çok sabırlı olmak gerekir. Doğru hedefler koymak ve bu doğrultuda yavaş ama emin adımlarla ilerlemek gerekir. Ayda 500 gram-1000 gramlık ağırlık kazanımları sağlayabilmek bile bu noktada bir başarı olarak görülebilir.
★ Miktarı küçük ama kalori değeri yüksek yiyecekler daha çok tüketilmelidir. Çünkü bu kişilerin mide hacimleri küçük olduğu için çabuk doyabilirler. O nedenle yağlı tohumlar olan fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yiyeceklerden gün boyunca avuç avuç yemeleri faydalı olur.
★ Zayıflıktan yakınanların vücut yağ oranları da düşük olduğu için beslenmelerinde yağlı yemeye özen göstermeleri iyi olabilir. Mesela, salatalarına ekstra 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve bir avuç ceviz koymak faydalıdır. Yemeklere ekstra yağ ilave edilebilir.
★ Kahvaltıda kaymak, bal, tereyağı, zeytin, zeytinyağı, zahter, reçel, fıstık ezmesi, yağda yumurta, börek gibi yüksek kalorili tercihler yapılabilir.
★ Vücut enerjisi için çok önemli olan doğru karbonhidrat tüketimi de önemlidir. Her yemeğin yanına pilav, ekmek, makarna, börek, patates gibi karbonhidrat değeri yüksek yiyecekler bolca yenilebilir.
★ Her yemeğin yanında taze sıkılmış meyve suyu ya da ev yapımı limonata içmek de vücuda kalori girişini sağlar ve yağlanmaya katkıda bulunur. Özellikle ikindide ev yapımı kalınca bir dilim kek ve taze sıkılmış meyve suyu tüketmek akşam yemeğinde daha aç olmayı sağlar.
★ Gece yatmadan bir saat önce bir büyük bardak tam yağlı süt, bir muz, bir yemek kaşığı bal karıştırılarak blender’dan geçirilip, muzlu süt yapılabilir. Yanında da bir avuç fındık ya da cevizle birlikte tüketilebilir.
★ Boza ve salep kalori değeri yüksek içeceklerdir. Her gün 1-2 bardak boza ya da salep içmeye özen gösterebilir.
★ Kilo almaya çalışan insanların acıkmayı beklemeden yemesi doğru olur. Çoğunlukla yemek yemeyi bile unutabilirler, bunun için saat başı bir alarm kurulabilir ve saat çaldıkça yemesi gerektiğini hatırlayıp besin tüketebilirler.
★ Zayıf insanlar çoğu zaman hep çok yediklerini düşünürler. Aslında az yiyorlardır ve çok yediklerini sanıyorlardır. O nedenle bana kilo almak için başvuran hastalarıma şunu söylüyorum: “Çok yedim diye düşünüp sofradan kalkmaya hazırlandığın sırada hemen otur ve yemeye devam et. Kendine, “Ben aslında çok az yedim, biraz daha yiyebilirim, diyebilirsin.”