Doğumda Ağrı Giderilmesi
Doğum ağrılı bir olaydır, ama sancıların bir amacı olduğunu da unutmayın. Her kasılma sizi bebeğinizin doğumuna bir adım daha yaklaştırır. Ağrı dindirme yöntemlerini uygulamamak konusunda ne denli kararlı olursanız olun olaya geniş görüşlü yaklaşmanızda yarar var. Bu yöntemlerin gerekliliği yaşayacağınız doğurma sürecine ve sizin acıya dayanma gücünüze bağlıdır. 59. ve 61. sayfalarda yer alan yardımcı noktalar acıya katlanmanıza yetebilir. Katlanabileceğinizden fazla acıyla karşı karşıya kalırsanız ağrı giderme yöntemlerine başvurulmasını istemekten çekinmeyin.
EPİDURAL
Epidural anestezi vücudun alt bölümlerine giden sinirleri geçici bir süre uyuşturur. Özellikle doğumdaki sırt ve bel ağrılarını gidermede yararlıdır. Uygulayan hastanelerin sayısı gitgide artıyor.
Epiduralin zamanlaması, etkisi ikinci evrede geçecek biçimde yapılmalıdır, yoksa bebeğin doğumu gecikebilir; dikişli doğum zorunluluğuyla karşılaşabilirsiniz.
Nasıl uygulanır?
Epidurali uygulamak yaklaşık 20 dakika alır. Dizlerinizi karnınıza çekerek sırtınızı yuvarlayacak biçimde yan yatmanız istenir. Anestezik madde ince bir tüple belinize enjekte edilir. Kateter denen tüp yerinde bırakılarak gerektiğinde ağrı kesicinin yeniden verilmesi sağlanır. İlacın etkisi yaklaşık iki saat sürer. Epidural uygulandığında sürekli denetim altında kalırsınız. Genellikle hareketleriniz kısıtlanır, ama kimi hastaneler kalkıp dolaşmanızı sağlayan uygulamalara da yöneliyor.
Etkileri
Epidural gereği gibi etki gösterirse doğumda hiç ağrı duyulmaz, ne olup bittiğini bütünüyle izlersiniz. Kimi gebelerde bayılma duygusu ve birkaç saat süren baş ağrıları görülebilir. Doğumdan saatler sonra bile bacaklarınızda ağırlık duyumsayabilirsiniz. Epiduralin bebeğe hiçbir zararlı etkisi yoktur.
GAZ VE HAVA
Entonoks denen oksijen ve azotoksit karışımı, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayarak ağrıları durdurur.
Nasıl uygulanır?
El maskesiyle uygulanan, dolayısıyla sizin denetiminizdeki gazı solumanız istenir. Etkisi yarım dakika içinde görüldüğünden sancının başlayacağım hissettiğinizde gazdan birkaç derin soluk almanız genellikle yeterlidir.
Etkileri
Entonoks yeterli düzeyde ağrı giderici etki göstermeyebilir. Gazı solurken başınız dönebilir, bulantı gelebilir. Bebeğe zararlı etkisi yoktur.
PETİDİN
Doğumun ilk evresinin başlarında enjeksiyonla verilir. Ağrı giderme etkisi çok değildir; doğum sırasında rahatlamanıza yardımcı olur.
Nasıl uygulanır? Pethidine iğnesi kalçanızdan yapılır. Etkisi 20 dakika içinde başlar ve iki üç saat sürer.
Etkileri
Kimi kadınlarda denetim yitimi, kafa karışıklığı ya da ‘kafa yapma’etkisi gösterir, kimilerindeyse rahatlama« uykıı hali getirir. Bulantı vc kusma yapabilir. Doğuma çok yakın zamanda uygulanırsa bebeğin solunumunu yavaşlatabilir, onu uytıklatabilir.
TENS
Bu teknik,belinize verilen küçük elektrik akımlarıyla vücudun doğal ağrı gidcrici sisteminin uyarılmasına ve bu yolla ağrıların hafifletilmeşine dayanır.TENS aygıtını doğumdan bir ay kadar önce prova ederek pratik kazanmalısınız. Bu yöntem her hastanede bulunmaz.