Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Anne - Çocuk

Gebelik Kontrolleri

Gebelik kontrollerine genellikle 12. haftada başlanır ve 28. haftaya dek ayda bir kez kontrole gitmeniz istenir. 28. haftadan sonra kontroller sıklaşır; 36. haftaya dek ayda iki, gebeliğin son ayında ise haftada bir kez
KAN TAHLİLLERİ ilk kontrolde
Kolunuzdan biraz kan alınarak şu incelemeler yapılır:
★ Kan grubunuz (bak. s. 38) saptanır.
★ Kansız (anemik) olup olmadığınız belirlenir (bak. s. 38). Bu amaçla 32. haftada bir kez daha kan sayımı yapılır.
★ Kızamıkçık hastalığına karşı bağışık olup olmadığınıza bakılır.
★ Sarılık ya da cinsel yolla bulaşan ve gebeliğin 20. haftasından önce tedavi edilmesi gereken frengi gibi hastalıklar araştırılır.
★ Doktorunuz gerekli görürse orak hücre anemisi ya da Akdeniz anemisi gibi kimi hastalıkların tanısı amacıyla inceleme yapılabilir. Bu tür hastalıklar kalıtsal olduğundan bebek için tehlike oluşturabilir.

İLK GÖRÜŞME
İlk kontrole gidişinizde doktor ya da ebe size sorular soracaktır. Bundan amaç, siz ya da eşinizle ilgili, gebeliğinizi etkileyebilecek önemli konulan ortaya çıkarmaktır. Her kliniğin uygulaması ayn olmakla birlikte, genellikle aşağıda sıralanan sorular ya da benzerleriyle karşılaşırsınız.
★ Yaşınız, mesleğiniz, kaç yıllık evli olduğunuz.
★ Doğum yeriniz (sözgelimi, Akdeniz anemisi gibi kimi kalıtsal hastalıklara belli bölgelerde daha sık rastlanır).
★ Ailenizde önemli bir hastalığı olan var mı? Ailenizde ikiz var mı? Sizin ya da eşinizin ailesinde kalıtsal hastalığı olan var mı?

GENEL MUAYENE ilk kontrolde İşin daha başında tüm vücudunuzun genel bir muayeneden geçirilmesinde yarar vardır. Kalp ve akciğerler dinlenir. Memelerde kitle araştırılır, meme uçlarının düz ya da içe çökük oluşu incelenir (bak. s. 23). Ağız ve diş sağlığınız için ilgili hekimle görüşmeniz anımsatılır.

İDRAR TAHLİLLERİ her kontrolde Birçok klinik ilk kontrolünüzde yapılanın ardından, 28. haftayı izleyen her kontrolünüzde yaptığı tahlillerle idrarda şeker ve protein izleri arar. Gebeliğin ileri dönemlerinde idrarda protein bulunması preeklampsi (bak. s. 38) belirtisi olabilir.

KİLO ilk kontrolde
İlk kontrolünüzde kilonuz ölçülür. İlk üç ayda bulantı ve kusmalar nedeniyle, çoğu gebe gibi siz de kilo verebilirsiniz; kaygılanmayın. Gebeliğinizin ileri dönemlerinde aşırı ve beklenmedik kilo artışları preeklampıiyi (bak. s. 38) düşündürebilir.

* Sağlık durumunuz, ciddi bir hastalığınız var mı?Vana, geçirdiğiniz ameliyatlar. Şu anda herhangi bir hastalık nedeniyle tedavi görüyor musunuz? Herhangi bir ilaca karşı alerjiniz var mı?
* Gebe kalmadan önce kullandığınız doğum kontrol yöntemleri, bunları kullanmayı ne zaman bıraktınız?
* Âdetleriniz kaç yaşında başladı? Düzenli âdet görür müsünüz? Son âdetinizin ilk günü ne zamandı? Kaç günde bir âdet görürsünüz?
* Bundan önceki gebelikleriniz nasıl sonuçlandı ya da kürtajınız var mı?
AYAKLAR, ELLER. BİLEKLER her kontrolde
Doktor ya da ebe ayaklarınızı, ayak bileklerinizi w
ellerinizi muayene ederek şişme (ödem) olup olmadığım
araştırır. Gebeliğin son aylarında ayaklarda, özellikle
akşama doğru belirginleşen hafif bir şişme görülebilir.
Ancak aşın şişlikler preeklampsi (bak. s. 38) bulgusu
da olabilir. Bacaklarınız ayrıca varis (bak. s. 42) olup
olmadığı açısından da kontrol edilir.

BEBEĞİN KALP ATIŞLARININ DİNLENMESİ
14. haftadan sonra her kontrolde Gebeliğin erken dönemlerinde bebeğin kalp sesleri resimdeki ‘sonicaid’ denen özel aygıtla dinlenebilir. 28. haftadan sonra doktor ya da ebe bebeği, trompete benzeyen bir dinleme borusuyla dinleyebilir.