Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Ekonomi

Televizyon Tamirciliği Son Demlerini Yaşıyor

Bir zamanların vazgeçilmez mesleği olan televizyon tamirciliği, teknolojiye yenik düşüyor. Arızalanan televizyonlar tamirhaneye götürülmek yerine çöpe atılıyor.
Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde 1961 yılından beri televizyon tamirciliği yapan 69 yaşındaki Erkan Saraçoğlu, vatandaşların bozulan televizyonlarını tamir ettirmek yerine yeni televizyon aldığına dikkat çekti. Elektronik cihazlara meraklı olduğunu ifade eden Saraçoğlu, “1961 yılında elektronik işine başladım. 69 yaşındayım. Bu işe başlamadan önce çay ocağında çalıştım, badanacının yanında çalıştım, şekercinin yanında çalıştım. Daha sonra radyo tamiri yapan ustanın yanına girdim ve bu işe radyo tamir ederek başladım. 1973’te televizyon tamirine geçtik ama ben televizyon tamirine başladığım zaman, burada televizyon tamircisi yoktu” dedi.

“TELEVİZYON TAMİRCİLİĞİ ÖLDÜ”

Mesleğini hiç bırakmadığını aktaran Saraçoğlu, “1973’te televizyona başladık, ondan sonra biraderle 84 yılında market açtık. Ama ben televizyonculuğu hiç bırakmadım. Şimdi terzilik, marangozluk, kalaycılık, televizyon tamirciliği öldü. Yeni televizyonların parçaları pahalı, bir televizyonu 30-40 TL masrafı çıkarken yeni televizyonların en ufak parçası 90 TL, başka arızalar 150-200 TL tutuyor. Onun için vatandaş 800-900 TL’ye yenisi var. Hem yenilemiş olurum diyor” diye konuştu.

“TEKNOLOJİ UCUZLADIĞI İÇİN, ESKİSİNİ ATIP YENİSİNİ ALIYORLAR”

Vatandaşın tamirle uğraşmayıp taksitle yeni televizyon aldığını söyleyen Saraçoğlu, “150-200 TL tutan televizyon parça fiyatlarının tamirini 200-250 TL’ye yapıyorum. Sonra vatandaş bu parayı birden vereceğime onun yerine her ay 60-70 TL verip yenisini alıp takside girerim diyor. Bana hepsini birden vermesi lazım, benim büyük sermayem yok ki. Ben parçayı getirteceğim, sonra bu parçayı takacağım. Taksitle tamir olmuyor. Teknoloji ucuzladığı için, adam eskisini atıp yenisini alıyor. Servislerin de bu işlere bakması bizleri etkiledi. Mesela garanti için fark verip garantisi uzuyor” dedi.

“YENİ NESLİN ELEKTRONİĞE MERAKI AZALDI”

Yeni neslin elektroniğe merakının azaldığını belirten Saraçoğlu, “Meraklı genç yok. Öğrenciler meslek lisesinde okuyor fakat bir şey bilmiyorlar. Elektronik okuyor bilmiyor. Teoriyi biliyor ama ameli bilmiyor. Uygulamada yok, söküp takamıyor. Üniversiteden de çıkanlar var. Yapıyor bunu ama şemaya bakacak, sonra devreyi bulacak. Benim 10 dakikada yaptığım işi o daha uzun sürede yapar. Buradaki birçok televizyon tamircisi benim kalfam. Eskinden günde 5-10 tane televizyon tamir ederken şimdi ise günde 1 tane bazen hiç yok. Aylık 30-40 taneye düştük. Ben günde 20 tane televizyon tamir ettiğimi biliyorum. Gece 2-3’lere kadar çalışıyorduk. 10 eleman çalışıyorduk dükkanda. Şimdi vatandaşların evinde 2-3 tane televizyon var. Vatandaşlar bozuk televizyonu getiriyor fakat uzun bir süre almıyor. Ben şu an asgari ücret ya kazanıyorum ya kazanmıyorum. İş o hale geldi” ifadelerini kullandı.

Yeni çırakların ilk işinin ücreti sormak olduğunu dile getiren Saraçoğlu, “Şimdiki gençlerde merak ve istek yok. İlk sorduğu kaç para vereceksin? O zaman gidecek başka yerde çalışacak” dedi.

“ESKİDEN TELEVİZYON 4-5 SAAT ÇALIŞIYORKEN ŞİMDİ 20 SAATE KADAR ÇALIŞIYOR”

Televizyon arızalarından bahseden Saraçoğlu, “Eskiden televizyonlar elektrik kesintisinden bozuluyordu. Şimdi artık yayın saatlerinin uzamasıyla birlikte televizyon izleme saatleri uzadı. Yayın saatleri 24 saat. Eskiden televizyon 4-5 saat çalışıyorken şimdi 20 saate kadar çalışıyor. O kadar çalışmaktan sorun çıkartıyor. Televizyon ekranı emisyondan düşüyor. Eskiden marka televizyon alınırdı. Şimdi yeni ürünler birbirine yakın. Cihazı alırken servisi var mı? Servis varsa daha kolay oluyor. Servis önemli” şeklinde konuştu.