Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, 2024 yılının ocak-haziran döneminde esastan ve usulden Kurul tarafından verilen cezaların 4 milyar 150 milyon liraya ulaştığını açıkladı.
Rekabet Kurulu’nun 2024 Yılı İlk Yarısı Performansı
Rekabet Kurumu, 2023 yılında gösterdiği performansı 2024 yılında artırarak sürdürdü. Geçen yıl boyunca 447 karar alan Kurul, bu yılın ilk yarısında 96 rekabet ihlali ve 143 birleşme-devralma kararını da içeren toplam 283 kararı ele aldı. Bu rakam, geçen yıla göre ortalama %25 artış anlamına geliyor.
Kurul Kararları ve İhlal Türleri
Başkan Birol Küle, alınan rekabet ihlali kararlarının 90’ının teşebbüsler arası rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalara, 4’ünün hakim durumun kötüye kullanılmasına ve 2’sinin ise her iki ihlal türüne yönelik olduğunu belirtti. Küle, soruşturmaların hızlı ve etkin şekilde yürütülmesi için uzlaşma ve taahhüt mekanizmalarını mevzuata kazandırdıklarını ve bu mekanizmaların etkin şekilde kullanıldığını ifade etti.
Uzlaşma ve Taahhüt Kararları
Yılın ilk yarısında 66 uzlaşma ve 11 taahhüt kararı alındığını bildiren Küle, bu dönem içerisinde soruşturmaların çoğunun ivedilikle sonuçlandırıldığını belirtti. Toplumsal refahın maksimizasyonu ve ihlalin kapsamı doğrultusunda bazı ihlallerin klasik usulle soruşturulması gerektiğini vurguladı.
Esasa İlişkin Para Cezaları ve Diğer Tedbirler
Esasa ilişkin 2,5 milyar lirayı aşan idari para cezası uygulandığını açıklayan Küle, bilişim ve eğitim alanında faaliyet gösteren şirketlerin çalışanların ücretlerini ve yan haklarını sınırlandırmaları nedeniyle yürütülen soruşturmaların cezayla sonuçlandığını belirtti. Ayrıca, Ferrero hakkında yürütülen soruşturmanın da aralarında fındık üreticilerinin ürünlerini referans fiyatının altındaki fiyatlardan almayacağı taahhüdünün de bulunduğu taahhütlerle sonlandırıldığını söyledi.
Usule İlişkin Yaptırımlar
Kuruma yanlış bilgi verilmesi, yerinde incelemenin engellenmesi veya zorlaştırılmasının da idari para cezası gerektirdiğini belirten Küle, 2024 yılının ilk yarısında usule ilişkin uygulanan cezaların 1,5 milyar liraya ulaştığını ifade etti. Google ve Meta, tedbir kararlarına uyum sağlamadıkları gerekçesiyle sırasıyla 482 milyon lira ve 551 milyon lira cezaya tabi tutuldu.
Birleşme ve Devralma İşlemleri
Rekabet Kurumu’na başvurmaksızın gerçekleştirilen birleşme-devralma işlemlerinde cezai yaptırım uygulandığını belirten Küle, 2024 yılının ilk yarısında 140 birleşme devralma işlemine izin verildiğini ve 3 işleme rekabeti sınırlayıcı sonuç doğuracağından şüphelenildiği için koşullu izin verildiğini açıkladı.
Sektörlere Göre Soruşturmalar
Yılın ilk yarısında yoğunluk gıda, kimya ve otomotiv sektörlerinde tamamlanan soruşturmalar yürütüldü. Devam eden soruşturmalar ise gıda, eğitim, inşaat, enerji, bilişim ve platform hizmetlerinde yoğunlaştı. Küle, sorunlu sektörleri odağa alarak erkenden aksiyon almayı hedeflediklerini ve stratejik olarak öncelik verdikleri gıda, sağlık sektörleri ile dijital pazarlarda yoğun çalışmalara devam ettiklerini belirtti.