İsrail Sağlık Bakanlığı, Batı Nil virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 36’ya yükseldiğini açıkladı. Salgının haziran ayında başlamasından bu yana virüs tespit edilen kişi sayısının 543 olduğu bildirildi. Bakanlık, halka sivrisinek savar ürünler kullanmaları konusunda uyarılarda bulundu.
Batı Nil Virüsü Hakkında Bilgi
Uzmanlar, virüs bulaşan kişilerin %80’inde herhangi bir semptom görülmediğini belirtiyor. Semptom görülen %20’lik kesimde ise ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Virüs bulaşanların %1’inde nadiren beyin iltihabı veya menenjit gibi ciddi nörolojik semptomlar görülebiliyor.
Batı Nil Virüsü Nedir?
1937 yılında Uganda’da ilk kez tanımlanan Batı Nil Virüsü, dünya geneline yayılan bir arbovirüs enfeksiyonudur. Ana konakları vahşi kuşlar olan bu virüs, Culex cinsi sivrisineklerin sokması ile insanlara bulaşır. İnsanlar arasında direkt olarak bulaşmaz. Kirli sular ve foseptiklerde üreyen bu sivrisinek türleri, geceleri kan ile beslenirler. Batı Nil Enfeksiyonu, insan yaşamını tehdit edebilecek pek çok nörolojik semptoma yol açabilir.
Önlemler ve Tavsiyeler
İsrail Sağlık Bakanlığı, salgınla mücadele kapsamında halka sivrisinek savar ürünler kullanmalarını ve sivrisinek üreme alanlarını kontrol altında tutmalarını tavsiye etti. Salgının yayılmasını önlemek için gerekli hijyen önlemlerine dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.