Bir ekibin başarısı, ekibi oluşturan üyelerin kendi alanlarında yeterli bilgi ve beceriye sahip olması ve ekibi yöneten liderin de doğru kararlar alarak ekip üyelerinin kendi içlerinde uyumlu çalışmasını sağlaması ile mümkün olabilir.
Ben bu durumu hep bir otomobile benzetirim. Mükemmel bir otomobil yani ekip, eğer şoförü yani lideri yoksa hiçbir yere gidemez. Aynı şekilde mükemmel bir şoför, motoru veya tekerlekleri olmayan bir otomobili hiçbir yere götüremez. Ekip üyelerinin de ekip ile uyumlu olması gerekir. Yine otomobil örneğine dönersek, otomobilimiz son derece kaliteli parçalardan oluşsun mesela.. Ama motoru, uçak motoru ise yine bir yere gidemez. Otomobili oluşturan parçalar kendi içinde mükemmeldir ama ekip ile uyumlu değildir.
Şimdi asıl meseleye geliyorum. Biliyorsunuz Eski İçişleri Bakanımız Sayın Efkan Ala, sürpriz bir biçimde istifa etti. İstifanın ardından spekülasyonlar da beraberinde geldi. İstifa nedeni olarak mantıklı veya mantıksız bir çok görüş ileri sürüldü. İstifanın ardından günler geçmesine rağmen hala spekülasyonlar sürüyor. Kendisi bir açıklama yapmadığı için gerçek nedeni bilemiyoruz ama gerçekten bu kadar önemli midir bu istifa ?
Sayın Ala önce Batman ardından da Diyarbakır Valiliği yapmış, uzunca bir süre de Başbakanlık Müsteşarlığı görevini yürütmüş deneyimli bir siyasetçidir.. Güneydoğu bölgemizde görev yaptığı yıllarda edindiği bilgi ve tecrübeler nedeniyle olsa gerek, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları akabinde görevinden istifa eden dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yerine getirildi. Görev yaptığı dönemde öyle hatırı sayılır büyük başarılara imza atmadı ama istifa etmesini gerektirecek hataları da olmadı.
İlla öküzün altında buzağı aramaya gerek yok diye düşünüyorum. Hükümetler bir ekip, Bakanlar da ekip üyeleridir… Eğer bir Başbakan, uyumlu çalışacağı bir hükümet kuramazsa başarılı olamaz. Bakanlar, kendi alanlarında çok bilgili ve başarılı kişilerden oluşabilir. Ancak Bakanlar arası koordinasyon oluşturulamazsa hükümetten başarı beklemek safdillik olur.
Sayın Ala için de durum böyle olabilir. İstifa etmesini illa da bir başarısızlığa izafe etmenin anlamı yoktur. Nihayetinde, şu veya bu sebeple Başbakan tarafından görevden ayrılmasının gerekli olduğu takdir edilmiş ve kendisi de istifa etmiştir. İstifa nedeniyle de yer yerinden oynamadı. Hemen gerekli atamalar yapıldı ve hükümet yoluna devam ediyor.
Bu durumda bize düşen, saçma sapan istifa nedenleri üretmeyi hemen bırakmak ve “vatanımıza milletimize hayırlı olsun” deyip yolumuza devam etmektir.