Büyük umutlar vererek başladıkları yeni anayasa hazırlıkları, büyük bir hüsranla sonuçlanmış ve artık umutlar kesilmiş, en azından bir başka bahara ertelenmişti. Şimdi yeniden görüşmelere başlıyorlar.. Tabii önceki kadar geniş kapsamlı değil, daha dar kapsamlı, daha uzlaşılabilir maddelerle.. Çabaları başlatanların samimiyetinden zerrece şüphem yok ama kendimizi de kandırmayalım…
Verilen demeçlere şöyle bir bakınca, herkes yeni bir anayasa yapılması konusunda can atıyor gibi. Ama gerçekte ne CHP ne de MHP yeni anayasa istiyor. Hatta iktidar partisinin bile çok geniş çaplı bir anayasa istediğinden emin değilim. Bu fikir saçma gelmiş olabilir ama birazdan niye böyle düşündüğümü izah edeceğim.
Şimdi partilerin ne istediğine bakalım. CHP sonuçta, “mevcut Anayasanın ilk üç maddesine dokundurtmayız” argümanıyla yeni anayasaya karşı çıkıyor. İlk üç madde tamam, peki 6. Maddeye dokunulursa itiraz olmayacak mı ? Ne diyor 6.madde :
MADDE 6- Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir.
Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.
Zaten şu ana kadar, ilk üç maddenin konularında olan devletin şekliyle, bayrağın şekliyle, istiklal marşımızla ve başkentimizle problemi olan (ciddiye alınabilecek) hiç kimseyle karşılaşmadım.
Gelelim MHP’ye.. Onlar da “başkanlık sistemi istemezük” kısmında takılıp kalıyorlar. Evet, aslında hemen başkanlık sistemine evet denmeden, etraflıca tartışılması çok yararlıdır ve üstelik çok da gereklidir. Ama isteyen neden istediğini, istemeyen de neden istemediğini, “Tayyip düşmanlığı”na takılmadan mantıklı olarak anlamazsa, koskoca bir fırsatı, kuru bir inat uğruna heba etmiş oluruz.
Öyleyse şimdi iktidar çevrelerine soruyorum. Bu şekilde yeni bir anayasanın hayal olduğunu çok iyi biliyorsunuz. O zaman, niye siz kendiniz bir anayasa taslağı hazırlayıp halkın karşısına çıkmıyorsunuz ? Biliyorum, meclis aritmetiği şu an referanduma müsaade etmiyor. Olsun. Çıkarın ortaya taslağınızı, vakit varken oturalım tartışalım, gerekirse birkaç opsiyonlu hale gelsin. Şartlar müsait olduğunda referanduma sunarsınız. Yüce milletimiz hangisini tercih ederse yolumuza onunla gideriz. Belki de öyle bir hava oluşur ki, muhalefet cenahından da referandum için yeterli desteği verecek milletvekilleri çıkar.
Komediyi bir kenara bırakıp, istikbalimizi, gelecek nesillerimizi kurtaracak yeni bir anayasa taslağı hazırlamaya başlayın derim. Vakit varken ve ortam müsaitken enine boyuna tartışalım ve gurur duyacağımız bir anayasa yapalım. Gelecek günler, pişmanlığımız olmasın. Meclis aritmetiği korkutmasın. Son yaşanan hadiseler gösteriyor ki, yeri geldiğinde sağcısıyla, solcusuyla, toplumun her kesimiyle birlik olunabiliyor. Yeni anayasa için niçin olmasın bu birlik ve beraberlik ?