Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Kadın

Gebelikte Her Gün 11 Kadının Öldüğü Filipinler’de Doğum Kontrol Yasası

Gebelik sırasında her gün 11 kadının öldüğü Filipinler’de yoksulluğu azaltmak ölümleri önlemek için “Doğum Kontrol Yasası” kabul edildi. 6 milyon kadına bilgi verilecek.

Filipinler’de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ülkede ihtiyaç halinde 6 milyon kadına, doğum kontrolü konusunda teknik yardım sağlanmasını öngören başkanlık kararnamesini imzaladı. Amaç hamile kadınların ölümlerini engellemek, yoksulluğu azaltmak.

YOKSULLUKLA MÜCADELE AMAÇLANIYOR

Ekonomik Planlama Bakanı Ernesto Pernia yaptığı açıklamada, hükümet organlarına “aile planlaması konusunda toplumun tüm ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanması” talimatı veren kararnamenin, yoksullukla mücadeleyi amaçladığını belirtti.

FİLİPİNLİ EKONOMİ BAKANI: “2022’DE YOKSULLUĞU YÜZDE 13-14’E DÜŞÜRECEĞİZ”

Pernia, ülkede 2015 yılında yüzde 21,6 olan yoksulluk oranının, Duterte döneminde 2022 yılına kadar yüzde 14 ila 13 civarına düşürmeyi amaçladıklarını ifade etti.

“HER GÜN 11 KADIN GEBELİKTE HAYATINI KAYBEDİYOR”

Bakan Pernia, ülkede her gün 11 kadının, gebelik ve doğum komplikasyonları sebebiyle hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, anne ölümlerini ve ergen gebeliğini önlemeyi amaçlayan yasanın, ailelerin sahip olmak istedikleri çocuk sayısına kısıtlama getirmediğini vurguladı.

İLK ETAPTA 2 MİLYON KADINA BİLGİ VERİLMESİ HEDEFLENİYOR

Kararnamede ülkede 6 milyon kadının, gebeliği önleyici malzemeye erişimi olmadığı belirtildi ve ilk etapta yoksulluk sınırı altında yaşayan 2 milyonuna, en geç 2018’e kadar bu malzemelerin temin edilmesi, daha sonra kalan kısmın yardım kapsamına alınması talimatı verildi.

ERGEN GEBELİĞİN OLDUĞU TEK ASYA PASİFİK ÜLKESİ: FİLİPİNLER

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) verilerine göre, Filipinler son 20 yılda ergen gebeliklerin artış gösterdiği tek Asya Pasifik ülkesi oldu.

YASA KATOLİK KİLİSESİ VE KÜRTAJ KARŞITI GRUPLARIN TEPKİSİNİ ÇEKTİ

Öte yandan hükümetin aile planlaması stratejisi, Katolik kilisesi ve kürtaj karşıtı grupların tepkisini çekiyor. Gebelik önleyici tedbirleri kürtaj olarak niteleyen grupların başvurusu üzerine Yüksek Mahkeme, 2014 yılında Sorumlu Ebeveynlik ve Üreme Sağlığı Yasası’nın bazı hükümlerini askıya almıştı. Hükümet mahkeme kararını temyize götürmüştü.