Almanya, Rusya ile Türkiye’nin Suriye’nin geleceği konusunda anlaşmasından endişe duyuyor.
Frankfurter Allgemeine Sonntag gazetesine konuşan Alman politikacılar, Türkiye’nin Suriye konusunda Rusya ile anlaşmasından dolayı taşıdıkları endişelerini dile getirdi.
“DİPLOMATİK FELAKET OLUR”
FAS’e yaptığı açıklamada, “En tehlikeli gelişmelerden biri Suriye’de Rus-Türk anlaşması olur” ifadelerini kullanan Federal Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Norbert Röttgen, bunun batı için bir başka diplomatik felaket olacağını söyledi.
‘KUZEY SURİYE PAZARLIĞI’
Sosyal Demokrat Parti (SPD) dış politika uzmanı Niels Annen de FAS’da aynı yönde görüşler beyan etti. Annen, Rusya lideri Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki olası bir anlaşmayı takip ettiklerini bildirdi. Annen, Moskova’nın Ankara’nın muhalifleri desteklemeyi bırakması karşılığında Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki varlığını kabul edebileceğini öne sürdü.
TÜRKİYE’NİN HALEP ROLÜ
FAS’e göre bu endişelerin kaynağı, Halep’in Esad güçleri tarafından ele geçirilmesi sırasında, Halep’teki muhalif ve sivillerin tahliyesi konusunda Türkiye’nin belirleyici olması.
“ESAD İLE BARIŞ OLMAZ”
Alman siyasiler, Suriye’de kalıcı barışın da Esad ile olamayacağı görüşünde. Esad’ın önemli bir aktör değil, Rusya ve İran için bir araç olduğunu savunan Norbert Röttgen, diktatör olarak nitelendirdiği Esad ile barış olamayacağını dile getirdi.
“ALMANYA’NIN GÖRÜŞÜ DEĞİŞMEDİ”
SPD’li Niels Annen de FAS’e yaptığı açıklamada, “Esad ile kalıcı bir gelecek olamaz” diye konuştu. Annen, Halep’in alınmasının Şam yönetimini güçlendirdiğini ve bu gerçeklikle yüzleşilmesi gerektiğini de söyledi. FAS’a göre, Alman Dışişleri için Halep’in alınması Almanya’nın Suriye konusundaki görüşünü değiştirmedi.