AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, IŞİD tarafından atılan roketlerle bugüne kadar 18 kişinin yaşamını yitirdiği Kilis’te öncelikli olarak çocuklu aileler olmak üzere tüm vatandaşlara, rehberlik, rehabilitasyon ve psiko terapi hizmeti sunacaklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise Türkiye’nin çok yönlü saldırıyle karşı karşıya olduğunu ancak birlik içerisinde bunu aşacağını ifade etti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, sabah saatlerinde beraberinde bakanlık yetkilileri ile birlikte Kilis’e geldi. Ramazanoğlu’nun ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da Kilis’e gelerek eğitim konusuna ilişkin görüşmeler yaptı. Bakan Ramazanoğlu, Valilik binasında Ak Parti Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger ve kentte görevlendirilen 50 sosyolog, psikolog, sosyal destek uzmanı, çocuk psikologu ile toplantı yaptı.
Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Sema Ramazanoğlu, 50 uzman ile birlikte kente gelerek çalışmalara başladıklarını söyledi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un geçen hafta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından IŞİD’in saldırılarına maruz kalan Kilis’te sosyal anlamda çalışmalar yapılacağını anlattığını hatırlatan Bakan Ramazanoğlu, kentteki tüm ailelerle görüşeceklerini ancak önceliklerinin okul çağındaki çocuklu aileler olacağını kaydetti.
Bakan olmasının yanı sıra psikolog olarak da aileleri ziyaret ederek görüşmeler yapacağını kaydeden Sema Ramazanoğlu, hayata geçirdikleri Aile Sosyal Destek projesi (ASTEP) ile her ailenin bir sosyal danışmanı olacağını vurgulayarak şöyle dedi:
‘Burada ailelerimizi birlikte ziyaret edeceğiz. Temel çalışma noktamızı rehberlik ve psiko terapi içeriyor. Öncelikli hedef kitlemiz; çocuklar, kadınlar, engelliler, yaşlılarımız ve tüm aile bireyleri. Bu çerçevede ailelere rehberlik hizmetleri, sosyal yardımlar, sağlık hizmetlerinin koordinasyonu,eğitimin koordinasyonu, ekonomik sorunların nasıl aşılacağı çocuklarla ilgili gerginlik ve terörle ilgili oluşmuş kaygıların giderilmesi amacıyla psiko terapi yapılacak. Önümüzdeki hafta içerisinde de Ankara’da organize ettiğimiz bazı psikolog hocalarımız ve kendi bürokratlarımızla buraya eğitime gelinecek. Sahada çalışma sürerken bir taraftan internaktif hizmet içi eğitim vereceğiz. Haziran’ın 16’sına kadar 16 psikolog Kilis’te kalıcı personel olarak istihdam edilecek. Türkiye projesi dediğimiz ASTEP projesiyle bu süreçte 1500 psikolog, pedagog, sosyolog arkadaşları istihdam ediyoruz. Bu yıl sonuna doğru 1500 kişi daha alacağız. Hedefimiz 2023 yılına gelindiğinde 20 milyon ailesi olan Türkiye’nin 20 bin aile danışmanı olan bir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak.’
KİLİS’TE SAHA ÇALIŞMASI YAPTIK
Bakan Ramazanoğlu, IŞİD roketleriyle 18 kişinin öldüğü Kilis’te saha çalışması yaptıklarını ve bu doğrultuda yol haritası çıkardıklarını da dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘Kilis il müdürlüğümüz ilk etapta ön çalışma yaptı. Okul çağı çocukları olan aileleri öncelikli aileler olarak tespit ettik. 200-2500 ailemiz öncelikli olarak ziyaret edilecek. Bugün ziyaretlere başlıyoruz ve program kapsamında ailelerin ihtiyacına binaen gördüğümüz tabloya göre haftada 1,2 veya 3 ziyaret yapılacak. Bu ailelerimize rehberlik, rehabilatsyon, psiko terapi hizmeti sunacağız. Öncelikli ailelerden sonra tüm Kilis’e ziyaretler yayılacak. Hedef tüm Kilis ama önceliğimiz şu anda okul çağında olan çocuklu ailelerimiz.’
NABİ AVCI: ÖĞRETMENLER VATAN GÖREVİ GÖRÜYOR
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise Endüstri Teknik ve Meslek Lisesi’nde okul idarecileri ve öğretmenler ile toplantıya katıldı. Kilis Valisi Süleyman Tapsız ve Ak Parti Kilis Milletvekili Reşit Polat’ın da katıldığı toplantıda konuşan Bakan Avcı, öğretmenlerin zorlu süreçte sadece eğitim vermediğini aynı zamanda vatan görevi yaptığını söyledi.
Öğretmenlerin kentte sadece çocuklara değil tüm Kilis halkına devletin varlığını hissettirdiğini belirten Bakan Avcı, ‘Sizler çocuklarımıza, velilerimize yani Kilis halkına devletin burada, vatandaşıyla milletiyle iç içe, yan yana vazife başında olduğunu her gün, her sabah okulları açarken, sınıflara girerken hatırlatıyorsunuz. Hepinize teşekkür ediyorum. Burada sadece eğitim hizmeti değil vatan görevi ifa ediyorsunuz’ dedi.
Türkiye’nin çok yönlü bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu ancak bunu birlik içerisinde geride bırakacağını da dile getiren Avcı şöyle dedi:
‘Türkiye çok yönlü bir saldırıyla karşı karşıya ve bunu hepimiz biliyoruz. Kimin kimi nerede nasıl kullandığı, kimin hangi emellere hizmet etmek için ne tür eylemlere müracaat ettiği artık görünür hale geliyor. Türk halkı bunu biliyor ama özellikle Kilis halkı çok iyi biliyor. Bunlar geçecek. Türkiye bu badireyi, bu çok yönlü saldırıyı birlik, beraberlik, dayanışma içinde dirayet ve ferasetle atlatacak. Ama bugünlerden çocuklarımıza pek çok şey kalacak. Bugünlerin bu yaşananların çocuklarımızda ne tür izler bırakacağını şimdiden kestiremeyiz. Ama biz eğitimciler olarak, öğretmenler olarak çocuklarımızın bu badireden mümkün olduğu kadar olumsuz etkilenmeden çıkmaları için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Her gün okulların açılması, sınıflarda öğretmenlerin derse başlaması sadece eğitim değil aynı zamanda terapi faaliyeti ve vatan hizmetidir. Çocuklarımıza okulları açarken., her hafta İstiklal Marşı okurken; ‘merak etmeyin. Biz buradayız, devletimiz burada, öğretmeniniz burada, anne ve babalarınız burada bunu birlikte aşacağız’ diyoruz. Öğretmenlerimiz, eğitim camiamız bu süreçte olağanüstü performansla bu yükü omuzlayarak çok büyük tarihi iş yaptı.?