Parfüm Alma ve Kullanmanın Püf Noktaları
Parfüm, %78 ile %95 oranında etil alkolden ve temel yağlardan yapılır. En
pahalı parfümlerde aromatik yağ oranı yaklaşık %22’dir. Eau de Parfüm, %15 ile %22 oranında aromatik yağ içerir. Eau de Toilette’te ise bu oran %8 ile %15 arasındadır. Eau de Cologne sadece %4 oranında aromatik yağ içerir. Kokuya karşı aşırı hassasiyeti olanların ise içinde %1 ile %3 arasında aromatik yağ bulunan Eau Fraiche kullanmaları önerilir. Aromatik yağ oranı attıkça kokunun kalıcılık oranı da artar, bu yüzden Eau de Parfüm daha çok tercih edilir.
Parfüm kullanırken şunları unutmayın!
Parfümü vücudunuzun nabız noktalarına sürmelisiniz. Örneğin; dirseklerin iç bölümü, boynunuzun arkası, bilekler, dizlerinizin aka kısımları.
Bileklerinize parfüm sıktıktan sonra kesinlikle ovuşturmayın. Bu hareket koku taneciklerinin karışmasına sebep olacağı için parfümünüzün kokusunun değişmesine yol açar.
Odanın içine biraz parfüm sıkıp yürüyebilirsiniz, koku daha homojen bir şekilde üzerinize siner.
Bir parfümün diğer ürünlerini de kullanın. Örneğin, duş jeliyle yıkandıktan sonra kremini sürüp spreyini sıkabilirsiniz, en son olarak parfümü kullanın. Bu şekilde üzerinizde daha kalıcı bir koku kalır ve kendinizi daha iyi hissedersiniz.
Parfümünüzü çok sıcak bir yerde tutmayın ve direk güneş ışığına maruz bırakmayın.
Parfümünüzün bozulduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz, çünkü bozulduğunda o çok sevdiğiniz kokuyu adeta tanıyamazsınız, ayrıca bozulan ya da bozulma eğilimi gösteren parfümlerin rengi koyulaşır, aklınızda olsun.
Işık geçirmeyen şişede olan parfümler daha uzun süre dayanırlar. Parfümünüz için metal bir kutu yaptırabilirsiniz.
Bir parfümün üzerinizde nasıl durduğunu sıktıktan en az bir saat sonrasına kadar anlayamazsınız. Bu yüzden parfüm alırken acele karar vermeyin.
Astım hastaları ve kimyasal maddelere aşırı duyarlılığı
olan insanlarda (10’da bir görülür) parfümler baş ağrısı, mide bulantısı, kaşıntı gibi zararlı etkiler yapabilirler. Bu yüzden herkesin bir alerji testi yaptırması sadece parfüm seçimi için değil kullandığı her ürünü doğru seçmesi için gereklidir.
• Duş almadan kullanılan parfüm hiç istemediğiniz sonuçlar doğurabilir; örneğin spor yaptıktan sonra ter kokusunu kamufle etmek için parfüm kullandığınızda neden kimsenin yanınıza gelmediğini düşünün.
• Belirli bir parfüm onu kullananların hepsinde ayrı ayrı kokabilir. Bir kadında oldukça seksi duran bir parfüm ötekinde ucuz bir kolonya gibi kokabilir. Vücut kimyasıyla parfümün uyuşması çok önemlidir. Mümkünse bir parfümü satın almadan önce onun tester’ını edinin ve bir süre deneyin. Ayrıca teninizde bir gün güzel kokmayan parfüm öteki gün gayet iyi durabilir; kadınların vücut kimyası günden güne değişebilir.
•Tek bir parfüm kullanmak gibi bir zorunluluk yoktur; her gün aynı giysilerimizi giymiyoruz öyle değil mi? Benim önerim, özel günler için çok özel bir koku ve sıradan günler için daha ucuz ve doğal bir koku bulundurmanız. Kokular için özel bir zaman, yer ve bir neden vardır