Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Sağlık

Adana Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Çağlar Çatak: Çocuk Felci ve Suçiçeği Aşıyla Yok Edildi

Adana Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Çağlar Çatak, Türkiye’de sürdürülen etkin aşı çalışmaları sayesinde daha önce büyük salgın ve ölümlere yol açan çocuk felci, yeni doğan tetanozu ile suçiçeği gibi hastalıkların yok edildiğini söyledi.

Adana Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Çağlar Çatak, Türkiye’de sürdürülen etkin aşı çalışmaları sayesinde daha önce büyük salgın ve ölümlere yol açan çocuk felci, yeni doğan tetanozu ile suçiçeği gibi hastalıkların yok edildiğini söyledi. Dr. Çatak, Türkiye’nin yurt dışı kaynaklı insan hareketleri nedeniyle risk altında olduğunu, bu nedenle kızamık vakaları görülebildiğini anlattı.

Dr. Kadir Çağlar Çatak, Dünya Sağlık Örgütü’nce 2005’ten bu yana kutlanan ‘Aşı Haftası’ dolayısıyla açıklama yaptı. Dr. Çatak, çocukların difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, Hepatit B, verem, kızamıkçık, kabakulak, menenjit, zatürree, Hepatit A ve suçiçeği gibi hastalıklara karşı aşılandığını, aşıların zamanında ve uygun aralıklarla yapılmasının önemli olduğunu söyledi. Çatak, şöyle konuştu:

“Aşı yapılmazsa önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Aşılanma ile hastalıkların yayılması önlenmiş olur. Bütün çocuklar doğar doğmaz aşı takvimine uğun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler de bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar.”

“İNSAN HAREKETİ NEDENİYLE ÜLKEMİZ RİSK ALTINDA”

Aşı takviminde yer alan aşıların Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda ücretsiz uygulandığını anımsatan Çatak, şunları kaydetti:

“Daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977’den itibaren tamamen yok edilmiştir. Önemli bir çocukluk çağı hastalığı olan çocuk felci, aşı uygulamaları ile yok edilme aşamasına gelmiştir. Ülkemiz yeni doğan tetanozunu elimine etmiş ülkeler arasındadır. 2002’den bu yana yürütülmekte olan yoğun aşılama programları ile kızamık vaka sayılarında da büyük düşüşler kaydedilmiştir. 2008-2012 yılları arasında görülen vakaların tamamı yurt dışı kaynaklı vakalarla ilişkilidir. Dünyada ve Avrupa’da 2005’ten bu yana çeşitli ülkelerde salgınlar yaşanmaktadır. Ülkemiz, bulunduğu konum ve günümüzde artan insan hareketleri sebebiyle risk altındadır. Bir süredir de yurt dışı kaynaklı vakalarla ilişkili kızamık vakaları görülmektedir.”