Çocuğumuzu elle yenilen yiyeceklerden koruyalım
Artık çocuğumuz yedikçe mutlu olanlardan olmayacağımız için onları fazla yemekten koruyabilmek adına yapabileceklerimize bir göz atalım:
★ Evde kullandığımız servis tabaklarını pasta tabaklarıyla değiştirelim, unutmayalım küçük tabak her zaman insana çok yediğini düşündürür.
★ Amerikalıların finger foods dediği ELLE YENİLEN YİYECEKLERİ sofradan kaldıralım. Çünkü elle yenilen yiyecekler hem daha yağlı hem daha karbonhidratlı olur. Börek, lahmacun, patates kızartması, hamburger gibi…
★ Çocuğa her yemekte çatal bıçak kullanmayı öğretin. Çatal bıçakla yenilen yiyecekler hep daha yavaş yenir. Biliyorsunuz yavaş yemek az yemeyi beraberinde getirir. Çünkü doygunluk duyusunun oluşmasını sağlar.
★ Çocuğun yemek sırasında su içmesini alışkanlık haline getirmesini sağlayın. Yemekle beraber içilen suyun da yeme hızını yavaşlatacağını unutmayın, bununla beraber yemek sırasında içilen su midede hacim kaplar ve çocukta çok yediği duygusu oluşturur.
Yine yemekle beraber içilen suyun bağırsak hareketlerini artırdığını unutmamak gerekir.
★ Çocuğa yemek sırasında asla ve asla benim “ŞEKERLİ VE BOYALI SU” dediğim hazır meyve suları, soğuk çaylar, gazlı içecekler gibi meşrubatlar içirmeyin. Tercihiniz hep ayrandan ya da sudan yana olsun. Siz de bu içecekleri için ki çocuğunuza örnek olun.
★ Porsiyonları küçültebilmek için artık geleneksel yeme şeklimizden uzaklaşmamız gerekiyor. Biliyorsunuz, geleneksel yeme şeklimizde önce çorba, sonra zeytinyağlı yemek, ardından ana yemek ve yanında pilav, makarna veya börek gelir. Üzerine de tatlı ya da meyveyle yemeği sonlandırırız. Ancak artık bunu değiştirmemiz gerekiyor. Ben diyorum ki; anneler mutfak devrimini öğün içeriğiyle yapalım. Artık bir öğünde dört-beş çeşit yemek yapmak için uğraşmayalım.
★ Her öğünde BİR ÇEŞİT YEMEĞİMİZ olsun. Yanında salata, yoğurt, su ve az ekmekle servis yapalım. Yemeğe önce salata ve yoğurtla başlayalım. Salata ve yoğurt bittikten sonra tek çeşit yemeğimizi az ekmekle sunalım. Yemek bittikten sonra çocuk doymadığını söylüyorsa ikinci tabak yerine bir meyve verelim. Çünkü ikinci tabak yemek nereden bakarsanız en az 200-250 kaloridir. Ancak bir meyvenin kalorisi 50-60 kaloriyi geçmez.