Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Sağlık Sağlık Ansiklopedisi

İbni Sina’nın Sağlık Reçetelerine Kadar Uzanıyor! Osmanlı Mutfağından Günümüze Gelen Dünyaca Ünlü Lezzet Taş Değirmenlerde Öğütülüyor

Konya’nın Bozkır ilçesinde, dedesinden aldığı ustalıkla tahin üretimine devam eden 27 yaşındaki Hasan Hüseyin Turgut, kara fırında odun ateşinde 4 saat kavrulan susamdan tahin üretiyor. Bozkır tahini, ilçeye tescillendikten sonra ülke genelinin yanı sıra yurt dışı pazarına da gönderilmeye başlandı. İbni Sina’nın sağlık reçetelerinde de yer bulan tahin, Osmanlı mutfağından günümüze uzanan lezzetlerden biri.

Tahin ustası Hasan Hüseyin Turgut, şehir dışından aldıkları susamları ardıç odununun ateşinde yaklaşık 4 saat kavurduktan sonra taş değirmende öğüterek tahine dönüştürüyor. Turgut, tahin üretiminde eski usulleri ve geleneksel yöntemleri kullanarak, tahinleri yurt dışı pazarına da ihraç ediyor.

Turgut, susamların eski usul fırınlarda pişirilme sürecini şöyle anlattı: “Susamları eski usul odun ateşinde kara fırında çifte kavuruyoruz. Bozkır tahinlerinin meşhur olmasının sebebi de budur. Çiftçiden aldığımız susamları 24 ila 48 saat aralığında yıkıyoruz ve temizliyoruz. Ardından, kara fırınlarda çifte kavurarak eliyoruz ve geleneksel taş değirmenlerde tahin olarak öğütüyoruz. En önemli özelliğimiz, susamları odun ateşinde kara fırında çifte kavuruyor olmamızdır.”

Dededen Toruna Devam Eden Gelenek

Tahin üreticiliğinde dördüncü kuşak olduğunu belirten Hasan Hüseyin Turgut, “Dedelerimizden aldığımız üretim mirasını hiçbir değişikliğe uğratmadan geleceğe taşıyoruz. İlkokul dördüncü sınıfta okuldan çıkar çıkmaz değirmenlere koşar, burada ekmeğin arasına sıcak tahin sürüp karnımızı doyururduk. Babamızdan devraldığımız işi, aynı şekilde devam ettiriyoruz. Tahin üretimimizde iki çeşidimiz var: Çifte kavrulmuş ve tek kavrulmuş tahin. Çifte kavrulmuş tahin, daha yoğun bir lezzete sahiptir. Bir kere tadına bakan müdavimi oluyor,” dedi.

Turgut, tahinin çeşitli ürünlerle karıştırılarak bölgeye özgü lezzetler hazırlandığını belirtti: “Tahinlerimiz pekmezle karıştırılır ve köpüklü helva ile ikram edilir. Yöremize özel köpüklü helvamız var. Ancak dışarıda en çok tahin pekmezle ikili olarak bilinir. 2020 yılında Bozkır tahini için coğrafi tescil aldık. Tahinimiz artık yurt dışında da satılıyor. 4 ila 5 farklı ülkedeki marketlerde ürünlerimiz bulunuyor,” diye konuştu.