Doğuştan işitme kaybı olan Karslı ve Afgan iki çocuğa, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (BEAH) 1 ay önce yapılan biyonik kulak ameliyatının ardından ilk ses testi yapıldı.
İLHAMİ ERKILIÇ – Doğuştan işitme kaybı olan Karslı ve Afgan iki çocuğa, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (BEAH) 1 ay önce yapılan biyonik kulak ameliyatının ardından ilk ses testi yapıldı. İşitme testiyle ilk kez duyan çocuklar farklı duyguları bir arada yaşayarak hem ağladı hem de güldü.
BEAH’ta yaklaşık bir ay önce gerçekleştirilen ameliyatın ardından, Karslı Fatih ve Sevgi Yılar çiftinin doğuştan işitme engelli olan çocuğu 2 yaşındaki Sercan ile 3,5 yaşındaki Afganistan uyruklu Hateme Arefi’ye kulak dışına bağlanan cihaz aracılığıyla düşük seviyede ilk ses verildi.
Kulak arkasına bağlanan cihaza gönderilen ilk sesi algılamaya başlayan Yılar’ın ağlaması ve Arefi’nin de gülümsemesiyle yakınları duygusal anlar yaşadı.
Biyonik kulak ameliyatıyla işitme engellerini aşan çocuklar, yapılan işitme testini sorunsuz geçerek,ilk kez duymanın mutluluğunu yaşadı. Çocuklar, aileleri ve doktorlarına da sevinç yaşattı.
Sercan ve Arefi’yi ameliyat eden hastanenin KBB doktoru Opr. Dr. Korhan Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan işitme kaybı olan hastalardan Sercan ve Arefi’ye yaklaşık bir ay önce biyonik kulak ameliyatıyla cihaz takıldığını hatırlattı.
Söz konusu ameliyatların ardından yapılan işitme testleriyle çocukların ilk kez ses duyduğunu anlatan Kılıç, “Sercan’ın iki kulağına, Arefi’nin de bir kulağına dış parça takıldıktan sonra ilk kez sesli uyarılarla karşılaştılar. Sanki yeni doğan bir bebeğin ilk defa ses duyması gibi hayatlarında ilk kez ses işittiler. Elbette ki bunun bir şaşkınlığı, gelen sesin ne olduğunu anlamak için bir şaşkınlık dönemi geçirdiler. Çocukların devam eden süreçlerde normal çocuk gibi konuşup işitmelerini sağlayacağız.” diye konuştu.
Korhan, çocuklara dış cihazların takılmasıyla işitme testlerini başarıyla geçtiklerini ifade ederek, çocukların yaklaşık bir yıl içinde bazı test aşamalarından sonra da artık konuşarak tamamen sesleri algılayabileceklerini kaydetti.
İlk kez ses duyan çocukların hayretlerini gizleyemediklerini dile getiren Korhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çocuklar ilk kez duydukları için şaşkınlıkla etrafa bakıp sesin nereden geldiğini anlamaya çalıştılar. İkisi de sesin ne olduğunu anlayamamanın verdiği rahatsızlığı hissetti. Tabi ki sesleri bizim gibi algılayamıyorlar. Zamanla duydukça, cihaz ayarı yapıldıkça sesin ne olduğunu algılayabilecek ve anne ve babalarının sesini duymaya, kendi isimlerini öğrenmeye başlayacaklar.”
Korhan, doğuştan işitemeyen ve konuşamayan çocuklara bu yeteneği sağlamanın mutluluk verici olduğunu dile getirdi.
“Önceden yaralı kuş gibiydik, oğlumun duyduğunu görmek anlatılmaz duygu”
Sercan Yılar’ın babası Fatih Yılar da aile olarak çocuklarının işitme engelli olmasına çok üzüldüklerini ifade ederek, “Doktorlar biyonik kulak ameliyatıyla çocuğumun duyabileceğini söyledi. Şimdi çok mutluyuz. Önceden yaralı kuş gibiydik ama şimdi oğlumun duyduğunu görmek anlatılmaz bir duygu. Her şeyi el işaretiyle yapmak zorunda kalıyorduk, şu anda artık sese tepki veriyor. İnşallah ilerleyen zamanda tamamen duyması sağlanacak.” diye konuştu.
Yılar, çocuğunun ilk kez duyduğunu görünce çok hüzünlendiğini belirterek, o anların duygu dolu geçtiğini aktardı.Yaklaşık 2 yıldır duymayan çocuklarının seslere tepki vermesinin mutluluk verici olduğunu anlatan Yılar, çocuğunun tedavisinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Afgan 3,5 yaşındaki Hateme Arefi’nin ilk kez duymasına şahitlik eden ve ailesi de büyük sevinç yaşadı.
Odyolog İlyas Özdemir de hastalara yaklaşık bir ay önce biyonik kulak için iç parçaların ameliyatla takıldığını hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:
“Dış parçaları da şimdi hastalarımıza takıp belirli ayarlar ve ölçümlerle içeriye ses göndermiş olduk. Dışarıdaki cihaz, dışarıdan gelen sesi algılayıp içeride belirli ölçümlerle işlemlendikten sonra içeriye uyarı mahiyetinde ses gönderip sinirlerle duyması sağlanıyor. Dış parça takıldıktan sonraki test ölçümlerinde sinir cevaplarının güzel olduğu ve uyarıların rahat şekilde içeriye iletildiği gösteriliyor.”