Beylikdüzü Belediyesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde görevli olan diş hekimi Müzeyyen Şengezer, Ramazan’da özellikle oruç tutanlarda görülen ağız kokusuna karşı ne gibi önlemler alınması gerektiğini anlattı.
Şengezer, oruç esnasında mide asidinin yükseldiğini belirterek iftar ve sahur vakitlerinde abur cuburdan, yağlı, baharatlı, unlu ve kafeinli yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirtti.
İyileştirici ve koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik projeler üreten Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, bünyesindeki hizmet birimleri ile halkın sağlığı için çalışıyor. Yakuplu Mahallesi’nde bulunan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde görevli Diş Hekimi Müzeyyen Şengezer, vatandaşları Ramazan’da oruç tutan kişilerde sıklıkla görülen ağız kokusuna nasıl önlem alınacağı ile ilgili önerilerde bulundu. Oruç tutanlar, ağız ve diş sağlıkları ile genel sağlıklarına, oruç tutmayanlara oranla daha fazla özen göstermeleri gerektiğini söyleyen Şengezer, Ramazan boyunca işlenmiş gıdalardan, şekerli ve yağlı, aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçınılmasını, terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldıklarından terin ve nefesin kötü kokmasına neden olduklarına dikkat çekti.
Ağız Kokusunu Önlemek İçin Beslenmeye Dikkat
Diş Hekimi Müzeyyen Şengezer, sağlıklı bir Ramazan geçirebilmek ve diş sağlığını tehlikeye atmamak adına dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı: Çay, kahve, kola gibi çok fazla kafein içeren içecekler az tüketilmeli. Bu içecekler diüretik özellikleri nedeniyle idrar yoluyla vücuttan su kaybını arttırır ve ağızda kuruluk yapıyor. Oruç, mide asit seviyelerini arttırarak midede yanma, ağırlık hissi ve ağızda kötü ekşi tad ve kokuya yol açabiliyor. Bunu önlemek için sahurda liften zengin sebze, meyve, fasulye, nohut, vb. yenebilir. Sahur ve iftar sonrası titizlikle yapılan diş fırçalama ve diş ipi kullanımı hem diş çürükleri ve dişeti iltihaplarını hem de ağız kokusunu önlüyor. Kek, bisküvi, çikolata, çok fazla yağ, şeker ve beyaz un ihtiva eden tatlı ve gıdalardan kaçınılmalı. Çünkü bu tür gıdalar çürük yapıcı bakterilerin çoğalmasını ve dişlerde çürük oluşturmasını kolaylaştırıyor.
Ağzı İçindeki Bakteriler de Koku Yapabilir
Diş Hekimi Şengezer, ayrıca tükürük salgısı azaldığı veya tamamen kaybolduğunda diş çürüğü, ağız enfeksiyonları ve ağız kokusu görülme riskinin arttığını, dolayısıyla iftar ve sahurda bol miktarda su içilmesi ve kafeinli içeceklerden kaçınılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ağız kokusunun kaynağının büyük ölçüde ağız içi ve dilin arka kısmındaki bakteriler olabileceğini de söyleyen Şengezer, “Her diş fırçalamadan sonra dilin sırt ve arka kısımlarını ve yanakların içyüzlerini özel dil temizleyici aparey veya fırçalarla iyice temizlemek faydalıdır.” dedi. Şengezer, ağızda mevcut diş çürükleri ve diş taşları ile bozulmuş veya kırılmış, eskimiş dolgu ve köprüler de ağız kokusuna ve ağrıya neden olabileceğini de ekleyerek gerekli tedavilerin yaptırılmasının oruçluyken ağız kokusu ve ağrı gibi istenmeyen durumları ortadan kaldıracağını ifade etti.