Gündem 1 – Son Dakika Gündem Haberleri – Gundem1.com

Türkiye ve Dünyadan Son Dakika Haberleri

Sağlık

Uz. Dr. Yakup Çetinkaya: Hareketsiz Yaşayanlar Kalp Krizi Risk Grubunda

Memorial Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, hareketsiz yaşamın kalp hastalıklarına zemin hazırladığını söyledi.

Memorial Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, 10-17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda kalbi korumak için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Kalp hastalarında görülen en sık şikayetler arasında; sıkıştırıcı özellikte göğüs ağrısı, eforla gelen nefes darlığı, çabuk yorulma, ani veya sürekli çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıla¬rı, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda halsizlik, eklem ağrıları bulunduğunu belirten Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, söz konusu şikayetlerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini ifade etti.

GÜNDE 30 DAKİKA YÜRÜYÜN

Hareketsiz yaşamın kalp hastalıklarına zemin hazırladığına dikkat çeken Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, günde 30 dakika yürüyüş yapılmasını önerdi. Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Obezite yani aşırı kilo çağın en büyük sorunlarından biridir. Beslenme tarzı ve alışkanlıkları zamanla değişmekte, fiziksel aktivitenin minimum seviyede olması ve hareketsiz yaşamın etkisiyle obez birey sayısı gittikçe artmaktadır. Hareketsiz yaşam tarzı, kalp hastalıklarına zemin hazırladığından, fiziksel aktiviteler bir yaşam alışkanlığı haline getirilmelidir. Günde en az 30 dakika yürümek hayat kalitesini ve süresini arttırır.”

SİGARAYI BIRAKAN KİŞİLERDE RİSK AZALIYOR

Sigaranın da kalp krizine yol açan önemli bir faktörlerden biri olduğuna değinen Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, “Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmışkişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir. Sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli ve aşırı yağlı besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Vitamin ve mineral açısından zengin, düşük kalorili gıdalar tüketilmelidir. Lifli gıda tüketimi arttırılmalı, haftada en az 2 gün balık yenilmelidir.” diye konuştu.

STRESLİ YAŞAMDAN UZAK DURUN

Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, diğer kap hastalığı nedenlerini yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olarak sıraladı. Yüksek tansiyon ve şeker hastalarının doktor kontrolünde düzenli takiplerini yaptırması gerektiğinin altını çizen Uz. Dr. Yakup Çetinkaya, stres faktörünün de kalp hastalıklarına davetiye çıkardığının unutulmaması gerektiğini kaydetti.