EVRENİN BİR MERKEZİ VAR MIDIR?
Güneş sisteminin merkezi güneştir ve tüm gezegen türü cisimler güneşin çevresinde dönerler. Gökadamn bir merkezi vardır ve merkezin dışındaki tüm yıldızlar bu merkezin çevresinde dönerler. Öyleyse, tüm gökadaların ondan uzaklaşmakta olduğu bir evren merkezi var mıdır?
Böyle bir merkezin olması mantıklıymış gibi görünür. Ama, yoktur. Çünkü, evrenin genişlemesi üç boyutlu olarak gerçekleşmemektedir. Genişleme dört boyutlu olup yalmzca uzayın sıradan üç boyutunu (yani uzaklık, genişlik ve yükseklik boyutlarını)
değil, aym zamanda dördüncü boyut olan zamam da içeriyor. Dört boyutlu bir genişlemeyi gözümüzde canlandırmak güçtür. Ama, onu şişen bir balona benzetme yaparak açıklayabiliriz.
Şimdi, evreni şişen bir balonmuş gibi düşünelim. Gökadalar onun üzerindeki noktalar olsun. Ve biz de bu noktalardan birinde yaşıyor olalım. Ne bizim ne de gökadaların evrenin yüzeyinden ayrılabileceğimizi hayal edelim. Gökada üzerinde yer değiştirebilir ama yüzeyin ne altına ne de üzerine çıkabiliriz. Bir anlamda kendimizi iki boyutlu yaratıklar şeklinde resmediyor olabiliriz.
Eğer evren genişlemesini sürdürür ve yüzeyi yayılırsa; yüzeydeki noktalar birbirinden uzaklaşacaktır. Noktalardan birinde bulunan bir kişi diğer noktaların uzaklaştığım ve uzaklaşan noktaların daha hızla hareket ettiğim görecektir.
Şimdi bütün noktaların birbirinden uzaklaşmaya başladığı ilk noktayı hayal edelim. Bu noktayı balonun iki boyutlu yüzeyinde hiçbir yerde bulamayız. İlk genleşme noktası balonun merkezindedir. Ve bu nokta içeri doğru hareketle bulunacak üçüncü boyuttadır. Bizlerse bu noktayı bulamayız çünkü yüzeye tutuklanmış durumdayızdır.
Aym şekilde, evrende genişlemenin başladığı nokta bizim yolculuk edeceğimiz evrenin üç boyutlu bir yerinde değil; geçmiş zamanda, milyarlarca yıl önce var olmuş bir yerdedir. Orayı anlasak ve hakkında bilgi alsak bile, o noktaya kesinlikle varamayız.